Má se studenty debatovat „komunistický zločinec“? O sametové revoluci debatoval na Karlově univerzitě exšéf StB Lorenc

sobota 24. listopadu 2018 ·

V pátek proběhla na půdě Univerzity Karlovy debata plná emocí. O výročí sametové revoluce přišel se studenty diskutovat i tehdejší šéf Státní bezpečnosti (StB) Alojz Lorenc. Tvrdil například, že během demonstrací neměl přímý vliv na jejich násilné potlačení. Během protestu 17. listopadu 1989 na Národní třídě bylo zraněno několik set lidí. Historik Petr Blažek, který debatě přihlížel jako divák, se proti Lorencově účasti na páteční akci silně ohradil. Devětasedmdesátiletému muži řekl, že je komunistickým zločincem. Informuje Aktuálně.cz.



Vojenský soud ho sice v roce 1992 za jeho předlistopadové působení odsoudil na čtyři roky vězení, k výkonu trestu ale Lorenc nikdy nenastoupil. Po rozpadu federace se přestěhoval na Slovensko, kde tamní soud rozhodl, že původní rozsudek je už promlčený. Po nátlaku české strany byl ale Lorenc přece jen v roce 2002 potrestán - za zneužití pravomoci veřejného činitele dostal patnáctiměsíční podmínku.

Páteční akce se zúčastnil i moderátor České televize Marek Wollner, který byl aktivním účastníkem událostí 17. listopadu. V diskusi byl Lorencovi největším oponentem a na některá jeho vyjádření emotivně reagoval. Podobně jako historik Blažek ho označil za "komunistického zločince".

Přiznal také, že zvažoval, zda se kvůli Lorencovi má akce vůbec zúčastnit. "Uvědomuji si, že legitimizovat svou účastí pana Lorence je velice problematické. Na druhou stranu jsem si říkal, že mu nemůžu nechat úplně volné pole působnosti," vysvětloval Wollner.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
25. listopadu 2018 v 15:29  

Ten pan Wollner žije v zajímavých představách, pokud se domnívá, že svou účastí to či ono legitimizuje. ////

Ivo Mádr řekl(a)...
25. listopadu 2018 v 20:06  

Odbočím od školské problematiky. Lorenc dementuje svou přímou odpovědnost za tyto události. Nějak mu nevěřím. Stále je však zahaleno tajemstvím ono velmi rychlé předání politické moci. A také nechápu, proč nebyl nikdo z represivního Stb odsouzen a potrestán.

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 6:46  

Marek Wollner není jen pouhý moderátor ČT. Je to šéfredaktor reportážní publucistiky v ČT znovujmenovaný na konci Sobotkovy vlády.

https://www.ceskatelevize.cz/lide/marek-wollner/

Má-li pan Wollner konkrétní poznatky o něčích zločinech, mél by, myslím konat v mezích zákona. Jako šéfredaktor ČT by měl při svém veřejném vystupování ctít zákon a přesvědčovat o nestrannosti (o objektivitě vyváženého zpravodajství) ČT. Do toho nepatří aktivistické postoje.


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.