Zastavte segregaci, varují neziskovky. Ředitelka odmítá tvrzení, že její škola slouží jako odkladiště problémových dětí

úterý 23. října 2018 ·

Miroslav Gažák ze společnosti Tady a teď, která se věnuje doučování dětí ze sociálně vyloučených lokalit, říká: „Zařízení už si nemůže samo pomoct. Dokud zřizovatel nebo politická reprezentace situaci za problém neoznačí, nelze očekávat změnu k lepšímu.“ A podle jeho kolegy z jiné sociální služby je segregace natolik silná, že by doporučil školu zrušit a žáky rovnoměrně umístit jinam. Reportáž MF DNES se zabývá situací na 16 ZŠ v Plzni. Otázkou, zda jde o segregovanou školu a „odkladiště“ problémových žáků, a jak problém řešit.


Miroslav Gažák (tadyated.org)
Podle poslední zveřejněné výroční zprávy chodilo v roce 2016/2017 do školy na 350 žáků. Zhruba čtvrtinu tvořili cizinci. Nejvíce jde o Slováky, Vietnamce a Rumuny. Od září do června odtud odešlo 56 chlapců a děvčat a 61 jich přišlo. Integrovaných dětí, tj. s vývojovými poruchami učení, chování, sociálně znevýhodněných, s lehkým mozkovým postižením a dalších, bylo 39. Z 31 deváťáků jich 12 už nepokračovalo ve studiu. Jedenáct ukončilo vzdělání v nižším ročníku. Počet zameškaných hodin celkem přesáhl 3,5 tisíce.

Ředitelka 16. ZŠ Eva Peisarová odmítá, že by se u nich vyskytovalo větší množství romských či problémových žáků. Výchovná poradkyně Ivana Vočadlová dodala, že nikoho nehodnotí podle barvy pleti či způsobu bydlení. „Ostatně Romové tady vůbec žádní nejsou. Všichni mají českou národnost,“ podotkla. Za segregované zařízení se jednoznačně nepovažují.

Citovaná výroční zpráva se však výslovně o žácích z romských rodin, kteří mají potíže s výukou, zmiňuje. Informuje o jejich častých absencích i nespolupráci rodičů, kteří své potomky nepodporují v učení a plnění úkolů.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
23. října 2018 v 17:54  

Pokud prošlo cenzurou doporučení kolegy z jiné sociální služby "žáky rovnoměrně umístit jinam", připojuji se k tomuto doporučení. A proč by se měla rušit ta škola? ////

Má-li škola nyní 350 žáků, a pokud "rovnoměrně" budeme rozpočítávat na počet obyvatel, nevyjde na Česko ani celý jeden rovnoměrně umístěný žák. Pokud zúžíme rovnoměrné lokality pouze na EU, vyjde žáků na Česko asi tak desítka. Ale stejně má ten záměr podstatnou chybu, která zabrání jeho realizaci - některé rovnoměrné lokality by se asi bránily přijmout rovnoměrně umísťované žáky, i přesto že všichni mají českou národnost. ////

Škoda, nápad to byl dobrý. ////

Šárka řekl(a)...
24. října 2018 v 7:58  

Rodiče dětí si vybrali, do které školy děti budou chodit, nebo je tato škola pro ně spádová. A teď někdo rozhodne, že se škola zruší a děti budou "rovnoměrně rozmístěny" jinam. Proti rozhodnutí rodičů? To se nikdo nebude ptát rodičů, do které školy má být jejich dítě "přemístěno"? Děti dostanou umístěnky a podle toho budou muset přejít na určenou školu, bez možnosti školu změnit? Rodiče ostatních dětí přihlašují děti do škol spádových, nebo do škol podle svého výběru. Rodiče z této jedné školy by měly přijít o tuto možnost jenom proto, že jejich dítě v tuto chvíli chodí do školy, která se někomu nelíbí? To je diskriminace jedné skupiny dětí. Už vidím ten soudní spor v Bruselu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.