Učitelé posílají inspekci video s otázkami k plošnému testování

úterý 24. ledna 2012 ·

Protože představitelé České školní inspekce odvolali svou účast tři dny před konáním kulatého stolu, což výrazně snížilo informační hodnotu debaty, rozhodla se společnost EDUin poslat otázky adresované školní inspekci prostřednictvím videa.


Otázky pro ČŠI položené 19. ledna v rámci Kulatého stolu SKAV a EDUin na téma K čemu mohou, či nemohou být výsledky plošných testů užitečné?

  • Kdy budou školy znát přesný termín jarní generálky testování?
  • Plošné testování vyřadí počítačovou učebnu z běžného školního provozu na dva týdny. To je pro řadu škol problém, protože ji potřebují k výuce. Bude to ČŠI nějak řešit?
  • Co se dozvíme na základě testování kromě informace, že jeden žák neuspěl a druhý byl výborný? Jaký je smysl projektu?
  • Může ČŠI potvrdit, že se při plošném testování nebude měřit přidaná hodnota školy?
  • Bude jeden test pro všechny žáky a budou se všechny testy z jednoho předmětu vyplňovat ve stejném čase?
  • Může ČŠI zaručit, že nebude ona ani ministerstvo školství na základě výsledků testů sestavovat žebříček škol podle úspěšnosti?
  • Jakým způsobem se budou ověřovat testem neměřitelné části standardu?
  • Jakým způsobem chce ČŠI v rámci plošného testování měřit klima školy?
  • Co udělá inspekce pro to, aby se výsledky těch dětí, které v testu neuspějí, zlepšily?
  • Testovací software ČŠI má umožňovat provádění výběrových šetření. Kdy proběhne první výběrové šetření a na co bude zaměřené?

Video s otázkami můžete sledovat ZDE.

Silvie Pýchová, výkonná ředitelka SKAV, řekla: „Velmi nás mrzí, že Česká školní inspekce, která zprvu projevila vstřícnost a ochotu poslat svého zástupce do debaty, tři dny před jejím konáním účast odmítla dopisem ústřední školní inspektorky Olgy Hofmannové. Doufáme tedy, že vedení inspekce odpoví na otázky, které posíláme formou videoblogu. Odpovědi uvítáme jak v písemné podobě, tak formou videa, které bychom mohli promítnout v rámci příštího kulatého stolu.“

40 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 13:45  

■Co udělá inspekce pro to, aby se výsledky těch dětí, které v testu neuspějí, zlepšily?

TO SNAD NEMYSLÍTE VÁŽNĚ? CO BY S TÍM MĚLA DĚLTA ČŠI? :D TO PŘECE NENÍ VĚCÍ ČSI, ALE PŘÍSLUŠNÉ ŠKOLY, KTERÁ BY SAMA MĚLA MÍT ZÁJEM NA ZPĚTNÉ VAZBĚ V PODOBĚ TAKOVÝCH VÝSLEDKŮ. O ČEM TA DISKUSE POŘÁD JE? PROČ ŠKOLY NECHTĚJÍ VIDĚT VÝSLEDKY SVÉ PRÁCE? (NE)MĚŘITELNOST VÝSLEDKŮ PRÁCE A TZV. COCHCÁRNA VE ŠKOLÁCH UŽ SNAD SKONČÍ. NEJVYŠŠÍ ČAS.

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 14:01  

Může ČŠI zaručit, že nebude ona ani ministerstvo školství na základě výsledků testů sestavovat žebříček škol podle úspěšnosti?

A to nejlépe písemně a formou veřejně publikovaného závazného prohlášení, při jehož nedodržení budou zodpovědní pracovníci odvoláni z funkce, anebo sami rezignují.

Jde o test znalostí žáků, nikoliv "kvality" škol.
(Ale to prý měla být státní maturita také.)

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 14:19  

No jistě, znalosti žáků nemají s kvalitou školy určitě nic společného :D. No comment...

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 14:50  

14:19
A mají snad? Pokud ano, můžete být konkrétní?
13:45
Co by s tím měla ČŠI dělat? No přece zjistit, co je příčinou (podíl dětí s IVP nebo sociálně slabším rodinným zázemím například), a učinit opatření ke zlepšení podmínek (více asistentů, více peněz na pomůcky a hodiny navíc, metodická pomoc, spolupráce s rodinami přes sociální odbory třeba). K čemu jinak ta inspekce je??? A těch peněz, které na to vyinkasuje, určitě by se našlo efektivnější využití.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 15:25  

Příčiny případných slabších výkonů svých žáků věsměs znám, nejsou pro mne žádným tajemstvím, na to inspekci nepotřebuji. Pokud znám příčiny, mám i dost zkušeností k tomu, abych našel řešení. Kdyby na to přišlo, nebyl by problém dosáhnout zlepšení celé skupiny odpovídající jednomu stupni průměrného prospěchu.

Otázka zní: Proč bych to dělal?
Nikdy se mne nikdo na nic neptal, nikdy to nikdo po mně nechtěl a když jsem se o to v nějakém náhlém návalu šílenství pokusil, byly s tím jem problémy.
Naposled, když jsem si myslel, že užuž by to někoho mohlo zajímat, vyšlo najevo, že se jenom hledala záminka, jak mne dostat z té třídy.

Občas se plýskne na lepší časy. Zrovna včera za mnou přišla děvčata, jestli bych jim dovysvětlil nějaký problémek z pozimku. Vzhledem k tomu, že klasifikace za první pololetí je již uzavřena, upadl jsem v tom šoku do bezvědomí.

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 17:17  

... znalosti žáků nemají s kvalitou školy určitě nic společného ...

To nikdo netvrdí.
Ale posuzovat "kvalitu školy" podle výsledků žáků může jen hlupák.
A posuzovat ji podle výsledků testů může jen úplný ... - ministr?

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 17:32  

Přesně tak, nepezpečí plyne z toho, jak si výsledky jinak slepých testů budou vykládat ti, co zdědí úřad po Dobešovi a také všichni krajští úředníci a podobní hlídači kvality.

Kdo nevidí barvy neměl by řídit auto a kdo nevidí komplexnost školní kvality, neměl by se ve školství už zdržovat.

Jen považte po desetiletích výchovných omylů se budou děti z ústavů rozdávat do rodin. Asi odborníci přišli na to, že jim plošný přístup neprospívá. A ve stejné době se druhá ruka tohoto systému snaží o plošný přístup ve školách. Je to k pláči, když vlastní ministr pomáhá školním dětem k bídě a ještě když to ví.

Mirek

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 19:28  

odborníci přišli na to, že jim plošný přístup neprospívá

Milý kolego, to snad nemyslíte vážně, že by nějakého odborníka (na lásku?) zajímalo, co prospívá dětem. To by tedy byla iluze!
Jednoduše se spočítalo, že to stát přijde mnohem levněji, když starost o dítě převezmou rodiny. U nás je proces adopcí apod. hrozně složitý, tak aspon se to zrychlí. Ale o prospěch dítěte jde až na posledním místě. Ještě aby to některé v těch takyrodinách neměly horší než v ústavech.

Simona CARCY řekl(a)...
24. ledna 2012 v 21:24  

Mohl by mi nekdo vyvsvetlit, proc se tak panicky bojime vazby mezi (zjednodusene receno) blby zak-blba skola?
Kde spociva ten "zasadni" rozdil oproti vazbe blby rohlik-blby pekar? Podle rohliku hodlam hodnotit pekare a k neuspesnemu pro rohliky nepujdu. A nevykladejte nic o komercionalizaci vzdelavani. Pokud chcete zacit o vznesenych poslanich, pak blby lekari-blba nemocnice mi dava zatracene silne podnet k zamysleni, kde si necham udelat ocni operaci. A u zdravotnictvi by se uz o poslani mohlo mozna ve slabych chvilich premyslet. K tomu ma vzdelavaci system hodne, hodne daleko.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 21:49  

Simonko,
já učím na gymnáziu, to na úvod, abyste mne neobviňovala z podjatosti. Ne všichni učitelé mají to štěstí, aby učili na výběrové škole. Většina z nich tvrdě dře, aby z dětí ze sociálně vyloučených oblastí něco dostala, "dřou jako koně" na učilištích, často s minimální odezvou. Na rozdíl od vás bych se neodvážila hodnotit sebe sama jako lepší učitelku jen proto, že mí studenti dosahují lepších výsledků.
K vašemu směšnému přirovnání učitele k pekaři: je lepší pekař, který dokáže upéci nadprůměrně dobré pečivo z vynikající mouky, nebo průměrně chutné pečivo z mouky prolezlé moly?
Vaše zjednodušené formulace sleduji delší dobu, svědčí o tom, že o problematice školství toho víte asi tolik, jako pan ministr.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:02  

ČŠI ...a učinit opatření ke zlepšení podmínek (více asistentů, více peněz...

Za špatné výsledky svých žáků (jsme-li ovšem toto zatím posoudit, vždyť testy budou validní pro bůhvíjaké hodnoty, vše se musí časem prověřovat) ovšem může z velké části škola svým vzdělávacím a výchovným působením, a současně i její žáci a jejich rodiče - svým přístupem ke vzdělávání.
A tady žádná ČŠI se svojí iniciativou neudělá za ně jejich práci a jejich zodpovědnost. Nemůže jim nutit asistenty, finance atd., pokud oni sami neuznají jejich potřebnost a nerozhodnou se s nimi naložit. Jinak tam bude stát cpát pomoc, o kterou třeba nikdo nestojí, protože je pohodlný nebo neschopný ji využít.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:13  

blbý / blbá
(žák = škola) <=> (učitel = škola)

S pacientem, který odmítá léčbu a škube sebou i na oparečním stole si, paní Carcy, neporadí ani Sova s Blažejem.

Pytel Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:24  

Pardon, ty zpropadené úhlové závorky v html!
Správně má být:

(žák = škola) <=> (pacient = nemocnice)

(lékař = nemocnice) <=> (učitel = škola)

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:42  

Pozor, novinka!!!

Pacienta, který nerespektuje rady lékaře, bude možno odmítnout, vyřadit z evidence.
Zajímavý příklad pro školství.

Neplatí to ovšem pro akutní případy, přímé ohrožení života.
Fascinuje mne představa život ohrožující nevzdělanosti.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:46  

A jak by to bylo v té pekárně, p. experte Blaho? :D

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:55  

Madam CARCY na své otázky dostala odpovědi v minulosti již mnohokrát.
Existují v podstatě jen dvě možná vysvětlení příčiny, proč je neustále opakuje.
To více lichotivější pro ni je takové, že prostě jen ráda učitele uráží a provokuje.

Jen pro připomenutí. Nedávno jsme řešili podíl osobní iniciativy mouky v její snaze stát se rohlíkem a aktivizační metody, které při tom pekaři používají.


ČŠI ... Nemůže jim nutit asistenty, finance atd., pokud oni sami neuznají jejich potřebnost a nerozhodnou se s nimi naložit. Jinak tam bude stát cpát pomoc, o kterou třeba nikdo nestojí, protože je pohodlný nebo neschopný ji využít.

Ta představa ředitele, kterému v současnosti vnucují peníze navíc na další učitelská či asistentská místa, je tak fantastická, až jsem málem smíchy ze židle spadnul.

Nikdo to snad po ČŠI ani nechce, ale ještě jsem nezažil, aby:
1. Vydala v inspekční zprávě přímý požadavek vůči zřizovateli na nutnost zřízení asistentského místa.
2. Vyvinula vůbec nějakou iniciativu vůči kontrolované škole jiného, nežli kritického rázu a v čemkoliv škole pomohla.

ČŠI snad ani nemůže vnucovat peníze (kde by je vzala), ale nevím ani, že by kdy poradila, jak je získat.

Mně by pro začátek úplně stačilo, kdyby mi inspektor mohl poradit něco reálného, přínosného pro mou praxi anebo dokonce sám předvedl, jak "se to má dělat".

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:57  

(Pytlik = mouka) <=> (Gatě = pekař)

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:03  

Mně by pro začátek úplně stačilo, kdyby mi inspektor mohl poradit něco reálného, přínosného pro mou praxi anebo dokonce sám předvedl, jak "se to má dělat".


Inu - patříte k těm lepším ba nejlepším pedagogům v této zemi, pane kolego! Jste žádostiv poučení.

Mimochodem, většina výše uvedených komentářů reaguje na větu v prvním komentáři: "Co udělá inspekce pro to, aby se výsledky těch dětí, které v testu neuspějí, zlepšily?"

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:03  

nebo dokonce sám předvedl, jak "se to má dělat"

Vy se chcete, pane poste.restante, dát k inspekci?
Neveselý to konec kariéry ...

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:07  

22:57

P. Blaho, nějak Vám z toho vzorce vypadl konečný produkt!! o ten nám přece jde.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:25  

o ten nám přece jde

Už tomu moc nevěřím.
Ale mám intenzivní pocit, že i produkt se nachází v tom pytli. Dlouhodobě.

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:56  

Řekl bych, že o "konečný produkt" jde už jen posledním pár zástupcům učitelského stavu.
Stát chce, aby žáky někdo pohlídal, než jim bude 18 let.
Zřizovatelé chtějí mít hlavně v pořádku peníze a žádné stížnosti.
Ředitelé to hlavně chtějí mít dobré u zřizovatele.
Rodiče chtějí mít o dítě postaráno, chtějí dobré známky a nechtějí slyšet na své geniální dítko stížnosti.
A děti samy chtějí hlavně jít do PC učebny na facebook.

Jste žádostiv poučení.
Nevím, zda šlo o ironii, ale já opravdu poučení žádostiv jsem.
Já chci svou práci dělat dobře a proto bych se rád zašel podívat ke kolegům na hodiny, třeba i do jiných škol. Rád bych se poučil a inspiroval. Samozřejmě v reálu a ne v Potěmkinově vesnici.
(Starší kolegové vzpomínají na metodické semináře za dob socialismu, ale to byl určitě totalitní přežitek.)

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. ledna 2012 v 0:31  

opravdu poučení žádostiv jsem

Se slzou v oku vzpomínám, jak jsem se v dobách plození švp domáhal možnosti shlédnout na některé z pilotních škol novátorské metody ve vzdělávací oblasti ict.
Nikdy jsem nepochopil, totiž, jak lze na praxi připravit jinak, než že se s žáky budou provádět praktické činnosti. Skutečné praktické činnosti. Snad kolegové z učebního oboru pekařského by o tom mohli povyprávět.
Ještě, že mám štěstí na tělocvičně řádně vzdělané kolegy, kteří mi jsou radou a i do hodiny si mne připustí. To proto, že oni svojí odbornosti rozumějí a vědí, kolik škody, třeba ve formě špatných návyků, by i v dobré víře mohlo na dětech napáchat nevzdělané pako, které se sportu jako hobík věnuje naprosto diletantsky, s bláhovou vidinou pozdějšího datumu na svém úmrtním litu. Ono totiž učit tělocvik není jen hození mičudy na plac.

Simona CARCY řekl(a)...
25. ledna 2012 v 6:36  

Dobre, vsichni mne chcete vyvest z meho omylu. Diky za peci. Tak mi prosim sdelte jasny a jednoduchy navod, jak rodic pozna dobrou skolu. A prosim- vypustte pocty interaktivnich tabuli, tartanovy povrch na skolnim ovalu nebo jidelnu se sesti jidly denne. Chci poznat kvalitu vzdelavaciho procesu. Tak se ukazte anonymni, Pytilci i poste.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 7:22  

To Simona: v dobré škole se učí, pracuje. Dobrá škola nemá žádné ředitelské volno, nepořádá školní akademii, jarmarky a jiné ptákoviny "pro zviditelnění", protože se tam pracuje. V dobré škole dávají při vstupu do místnosti mladší přednost starším, žáci zdraví dospělé a učitel odpovídá na pozdrav. Žáci si po sobě uklidí před odchodem ze třídy, jsou v ní čisté toalety, je tam toaletní papír a mýdlo. Panuje klidná atmosféra, vstřícnost a slušnost, práce uklízečky, školníka i kuchařek si každý váží - nikdo je nebere jako podřadný personál. Ředitel je spravedlivý vůči všem. V dobré škole nejsou tresty, třídní ani ředitelské důtky, žáci i učitelé v ní rádi pracují. V dobré škole mají k sobě všichni úctu, učitelé i žáci si vzájemně pomáhají nezištně a rádi.
Tak hledejte paní Carcy. Až takovou školu najdete, dejte vědět.
Doporučuji ale raději se zaměřit na hledání dobrého učitele - což by bylo asi za stávajícího stavu školství více úspěšné. Dobří učitelé stále žijí. Jsou to ti, o kterých většinou není nikde slyšet, nezviditelňují se, protože jsou pohlceni svou prací a nezajímá je nějaké vnější hodnocení odjinud. Prioritní jsou pro ně jim svěření žáci, kterým se věnují ze všech sil. Odolávají buzeraci z každé strany, nenechají se odradit šikanováním ředitele, pilně a přesně vyplní všechny zbytečné papíry, aby jim zbyl čas na podstatu, kvůli které ve škole jsou - na práci, učení, výchovu, laskavost, pochopení, odbornost, samostudium. Přes všechny překážky mají svou práci rádi. Navzdory všemu.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 9:51  

Pište česky, nezapomínejte na háčky a čárky, předpokládám pane Parabellum, že jste Čech nebo máte nějakou poruchu? Španě chápu text.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 10:07  

To "anonymní 7:22":
Nějak se nám v tom výčtu toho, co dělá školu dobrou školou zase vytratilo to hlavní, tj. vzdělávání a vzdělání, že? Resp. jeho výsledký - vzdělaný produkt (tedy, pardon - žák).

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 10:30  

To 10:07
Ale nevytratilo. Když se pracuje, nedělají se zbytečnosti a je dobré klima, tak kvalita produktu je vysoká automaticky.
Akorát se něco takového nedá nijak nařídit. A jde vymýšlet všemožná opatření, které to neumožňují.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 10:58  

Dobrý učitel (kterého tady někdo radí hledat) je zcela na dvě věci. Jak už někdo dříve trefně napsal - jeden dobrý učitel v mizerné škole je jako panák 12ti leté whiskey v sudu dešťové vody. Sud stojí za prd, pít se to nedá. Škola dál stojí za prd, jen je v ní ten skvělej učitel. Tam dát děti nechci. Já chci žebříček škol s porovnávacími kriterii (ve vzdělávací oblasti). Nechci (jak tady někdo taky psal) porovnávat školy podle počtu akademií, olympiád, bazénů nebo tabulí. Mě stačí kvalitní vzdělávací proces a co hůř - já chci i kvalitní produkt (jak tady někdo dneska psal)- vzdělaného žáka. Když sadař pěstuje jablka, na trhu uspěje jen tehdy, když jich bude co nejmíň červivých. TO je úkol sadaře. Tak se ho, páni a paní ve školách držte!

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 11:12  

To 10:58
Buďte rád /ráda/ za to, že ještě vůbec nějaký dobrý učitel existuje. A vydrží nějakým zázrakem i v sudu dešťové vody držet jakž-takž pohromadě:-)
Celkově kvalitní vzdělávací proces i kvalitní produkt je záležitostí systému.
Reklamujte na příslušných místech.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 11:53  

A právě kvalita vzdělávacího procesu se prostě do tabulek nemůže objektivně vejít- je tolik kritérií, na které je nutné dávat pozor, že nemůže existovat nástroj, kterým lze toto posoudit. Můžete měřit přidanou hodnotu, ale pouze v případě, že ji budete měřit u KAŽDÉHO dítěte. Na to nemohou stačit ani evropské miliardy.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 12:54  

To 11:53. Ono je taky vědecky dokázáno, že čmelák s ohledem na poměr plochy křídela své tělesné hmotnosti a dynamického odporu nemůže létat. Ale on tu studii nečetl a tak si jen tak létá. Proto k vašemu tvrzení, že "nemůže existovat nástroj, kterým lze toto posoudit" jsem více než skeptický. Je to jen o pohlodlnosti a výhodnosti zachování statusu squo.
Tedy - nástroj může existovat, existuje a jde jen o politickou odvahu nástroj prosadit i s vědomím, že třeba mým známým nastaví nepěkné zrcadlo. Asi tak. A prosím - aby to nebylo vykládáno mylně - nesouhlasím rozhodně s interpretací výsledků maturit žáků jako měřítka škol. To je samozřejmě blbost. Ale jako lze měřit žáka, lze měřit školu.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 13:23  

DOBRÁ ŠKOLA SE POZNÁ SNADNO.
Je to vždy ta moje/naše škola. A na ní učí nejlepší kantoři. Má snad někdo námitky?!

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 13:41  

Podstata položených "otázek", které jsou vlastně spíše zakrytými požadavky, je jasná.

NE ABY VÁS NAPADLO HODNOTIT ŠKOLY!!!

Školy se NESMĚJÍ hodnotit! Vždyť...vždyť...to by si mezi nimi třeba někdo mohl začít dokonce vybírat, nebo - hereze nejhorší - chtít po některých kantorech - či snad ředitelích, ó hrůzo! - aby něco začali dělat jinak!

Nedopustíme!

¡NO PASARAN!

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 16:10  

13:41

No vidíte, jak je to snadné. Souhlasím s touto formulací!
A úplně stejně to chodí na akademiích- pěkně v klídku, v zajetých kolejích, do ničeho nešťourat. Říká se tomu svoboda.

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. ledna 2012 v 17:04  

jak rodic pozna dobrou skolu

Dobrou školu si lze, paní Carcy, tak akorát namazat na chleba.

S kvalitní školou je to jako s vínem. Člověk musí vypít celou láhev a počkat do rána druhého dne.
Když mu není špatně, koupí to víno i na oslavu nebo jej doporučí svým známým. Kteří, není-li jim také špatně, chovají se obdobně. Tak vzniká věhlasná značka kvalitního moku.
Jméno kvalitní školy se buduje dlouho, předlouho. K jeho ztrátě ovšem stačí mnohdy jedno mezulánovo funkční období.

Pro jistotu viz
http://bit.ly/zymhos

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 17:25  

Mě by zajímalo, proč škola pořádající každoročně akademii a jarmark nepatří mezi ty dobré. Víte, kolik se toho děti při takových přípravách naučí? Zvlášť když jsou pak ještě aktivními účastníky. A ředitelská volna - to je často jediný způsob, jak se sebevzdělávat, aniž by za mě musel někdo suplovat (přestože máme nárok na 12 dnů pro sebevzdělávání ročně, ze zákona). Mimochodem, nejvíce se proti ředitelským volnům ohrazují ti rodiče, kteří uvolňují děti z výuky na 1 - 2 týdny z důvodu rodinné rekreace :/

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 20:13  

25. ledna 2012 17:25

V Polsku dospěli k závěru, že tyto akce snižují kvalitu vzdělávání. Světe div se, měli pravdu. Přeskočili hravě ČR v mezinárodních srovnáních.

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. ledna 2012 v 21:07  

proč škola pořádající každoročně akademii a jarmark nepatří mezi ty dobré

Nevidím důvod, proč by patřit neměla. Děti se bezesporu mnoho naučí. Otázka zní, kolikrát do roka se ty akademie, jarmarky, výchovné koncerty, eviromentální, etické, pyžamové, balónkové, šmoulí, hopsací, a doopravdy nevím jaké ještě, dny konají.
Zeptejte se svého instalatéra, lékárníka, popeláře, senátora, reálitního makléře a zaměstnavatele, kolikrát za svůj profesní život organizovali estrádu nebo výprodej opotřebovaných výrobních prostředků.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 23:01  

........výchovné koncerty, eviromentální, etické, pyžamové, balónkové, šmoulí, hopsací, a doopravdy nevím jaké ještě, dny.......

Napadá mě ještě nocování ve škole :-)
Vono se totiž nocuje už i v knihovně například /ani knihovny totiž nemohou zaostávat v moderních trendech nevímčeho/.
A má to nesporně nezanedbatelné výchovně-sociologické,eticko-morální, kurikulárně koncepční a mnohé těžko vyjmenovatelné /z důvodu početnosti/ další přínosy.
Ovšem! Kde jsou ještě rezervy - zde poukázal na to pan Blaha! Za což vážení přátelé, mu budiž chvála. Chopněme se úkolu zaplnit mezery - připravujme naši mládež do života užitečně nadále a dokonce i lépe - výprodej opotřebovaných výrobních prostředků je potřeba zavést mezi povinně volitelné předměty ve výuce v rámci zkompetentňování v ekonomicko - ekologické orientaci naší mládeže.
Uff:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.