Učitelé mají dostat přidáno 15 procent. Bojí se, že to ve skutečnosti bude méně

úterý 23. října 2018 ·

Přestože se některé učitelské organizace na poslední chvíli snaží vládu přimět, aby od ledna příštího roku ještě více zvedla platy učitelům, nemají šanci uspět. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) počítá návrh postupného zvyšování rozpočtu na platy ve školství definitivně s 15 procenty pro učitele a 10 procenty pro nepedagogy, tedy školníky a uklízečky. Tuto středu jde ve sněmovně do prvního čtení. Informují Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
Učitelé říkají, že s podobnými sliby mají špatné zkušenosti a nakonec dostanou avizovaných peněz stejně míň. Návrh počítá s navýšením o deset procent v základu a o dalších pět v příplatcích a odměnách. I toto rozdělení učitele znepokojuje.

Třeba spolek Pedagogická komora se v těchto dnech snaží lobbovat za 20 procent. K dosažení cíle, aby platy učitelů dosáhly alespoň výše průměrného platu vysokoškolsky vzdělaných pracovníků veřejného sektoru, je dvacetiprocentní nárůst od ledna příštího roku podle ekonoma Daniela Münicha z think-tanku IDEA opodstatněný požadavek. Dynamika růstu platů pracovníků veřejného sektoru je taková, že ani plánovaný patnáctiprocentní nárůst učitelských platů od ledna jejímu tempu nestačí.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

BP řekl(a)...
23. října 2018 v 22:37  

Co nejde do tarifu, jako by nikdy nebylo!!!!! Když se před dvěma lety přidávalo údajných 8%, z toho 5% do tarifu a zbytek do osobního, dostali jsme pouze těch 5% a zbytek? Skončil někde v propadlišti dějin.

poste.restante řekl(a)...
23. října 2018 v 23:09  

Učitelé se nebojí.
Učitelé VĚDÍ, že žádných 15 % nebude.
Ani skutečně, ani v konkrétní výplatě jednotlivce.

Ivo Mádr řekl(a)...
24. října 2018 v 7:50  

Jakýkoliv "náznak" ekonomické krize povede rychle k přehodnocení i těch 10% tarifů. Jsou přece resorty, které jsou důležitější.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.