Ubývá studentů středních a vysokých škol. Zájem o víceletá gymnázia je stabilní. Méně je speciálních škol

pondělí 3. září 2018 ·

Počet žáků základních škol rostl sedmým rokem v řadě. Loni jich bylo 926.108, zatímco před deseti lety 844.863. Školáci chodili v minulém roce do 4155 základních škol, stejně jako ve školním roce 2017/2018. Zatímco veřejných základních škol za deset let 143 ubylo, stejný počet soukromých či církevních škol vznikl. Informuje ČTK.



Na středních školách studovalo loni přibližně 422.000 žáků a jejich počet za posledních deset let klesl o čtvrtinu. Počet nově přijatých žáků se snížil o 29 procent a počet absolventů o 37 procent. Podle statistiků to souvisí s nízkou porodností na konci 90. let a na začátku tisíciletí. Ubyla tak i desetina středních škol, nyní je jich 1308.

Helena Chodounská z Českého statistického úřadu uvedla, že ubývá speciálních základních škol. Podle ČSÚ se handicapované děti čím dál více začleňují do běžných škol, kam nyní chodí kolem 72 procent těchto dětí. Nejčastěji trpí například dyslexií, dysgrafií nebo poruchami pozornosti. Do 332 speciálních škol chodilo loni 95.631 dětí.

Stabilní zůstávají počty dětí, které odcházejí ze základních škol na víceletá gymnázia. Na osmiletá gymnázia jde po 5. třídě kolem osmi procent ročníku a na šestiletá gymnázia je to ze 7. tříd asi 2,5 procenta dětí. Mezi kraji jsou ale rozdíly. V Praze odchází na osmiletá gymnázia kolem 13 procent páťáků, zatímco v Libereckém a Královéhradeckém kraji je to asi šest procent. Tři čtvrtiny středoškoláků studují obory s maturitou, z toho asi třetina je na gymnáziích. Nejvíce poklesl zájem o nástavbové studium.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.