Učitelé mateřských škol mají dál podprůměrné příjmy. Počet dětí ve školkách prudce vzrostl, nejvíc přibylo dvouletých

pondělí 3. září 2018 ·

Učitelé mateřských škol mají stále podprůměrné platy. Jejich příjem vzrostl za posledních pět let v průměru o téměř 4000 korun. V minulém roce činil 27.089 korun. Nárůst zhruba odpovídá zvyšování průměrné mzdy v Česku. Novinářům to na tiskové konferenci řekla Helena Chodounská z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Informuje ČTK.



Ve školním roce 2012/2013 byl průměrný plat učitelů mateřských škol 23.327 korun, loni to bylo o 3762 korun víc. Průměrná mzda v ČR činila loni 29.504 korun hrubého měsíčně. "Učitelé v mateřských školách tak stabilně zůstávají pod hranicí 90 procent celorepublikové průměrné mzdy," řekla Chodounská.

Mezi kolegy z různých stupňů vzdělávání mají učitelé ve školkách nejnižší platy. Průměrný plat pedagogů v regionálním školství byl loni 31.632 korun.

V mateřských školách učilo podle ČSÚ loni 30.304 lidí, z toho 177 mužů. Do školek chodilo celkem 362.756 dětí. Na jednoho učitele veřejné školky připadalo v průměru zhruba 12 dětí. V soukromých školkách to bylo devět dětí na jednoho pedagoga a v církevních mateřských školách jedenáct dětí.

Zatímco loni chodilo do mateřských škol 362.756 dětí, před deseti lety to bylo o 71.562 dětí méně. "S nárůstem dětí školkového věku narůstá také počet školek v České republice. Za posledních deset let jich přibylo 461," řekla Helena Chodounská z ČSÚ. Nárůst se týká hlavně soukromých školek, jejichž počet se zvýšil na čtyřnásobek. Loni jich bylo 386. Čtvrtina všech soukromých školek je podle Chodounské v Praze. Po celé ČR do nich chodí asi tři procenta všech dětí školkového věku, tedy zpravidla ve věku od tří do pěti let. Veřejných školek bylo loni 4832.

Počet dětí ve školkách rostl ve všech věkových skupinách předškoláků, nejvíce ale přibylo dvouletých. "Ještě před deseti lety navštěvovalo mateřské školky jen 23 procent dvouletých dětí, zatímco nyní už je to 41 procent," uvedla Chodounská.


Citované texty naleznete zde a zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.