Dokument Vzdělávání přede-vším v každém regionu ČR může inspirovat volební program i praxi po volbách

neděle 22. července 2018 ·

EDUin společně s dalšími organizacemi činnými ve vzdělávání sesbíral dobrou vzdělávací praxi v celé ČR a vypracoval materiál, který nyní předkládá politickým stranám a také nezávislým starostům v menších obcích. Materiál Vzdělávání přede-vším v každém regionu ČR ukazuje možnosti, jak zlepšit vzdělávání přímo v jejich městě anebo obci a vychází z míst, kde už se taková změna daří. Říká, že regionálního zlepšení se dá dosáhnout i za stávajícího systému a legislativy, ale podmínkou je chtít na změně pracovat.


Před prázdninami proběhla jednání se zástupci politických stran o tom, do jaké míry jsou návrhy totožné s jejich vlastní zkušeností a které nové postupy a možnosti by rádi využili ve svých volebních programech, a hlavně praxi po volbách. Momentálně se jejich prostřednictvím šíří do regionů. Do jeho šíření a tlaku na politiky se mohou zapojit přímo i rodiče, kteří si přejí změnu.

Navržená opatření pocházejí z různých míst a jsou ověřena praxí konkrétních škol, radnic a organizací. Materiál dělí možná zlepšení do šesti klastrů:

• Jak připravovat včas strategie i cesty k jejich naplnění
• Jak podporovat školy a učitele •Jak podporovat ředitele
• Jak pečovat o nejmenší a jejich rodiče
• Jak komunikovat s rodiči
• Jak podporovat celoživotní vzdělávání, neformální vzdělávání a komunitní život škol

Skupina organizací Vzdělávání přede-vším vychází ze skutečností, které charakterizují současný stav vzdělávání v ČR. Výrazné podfinancování a nízká adaptabilita systému, nedostatek kvalitních ředitelů i učitelů, nízká motivace dětí ke vzdělávání, malá společenská poptávka po změnách. Již loni před parlamentními volbami zveřejnila tato skupina návrh pilířů vzdělávací politiky, o které by se měla opírat současná vláda a novým dokumentem směřujícím ke změnám v regionech pokračuje ve své práci na změně českého vzdělávání.

Naše vize se opírá o tři body:

• Zvýšení podpory učitelů a ředitelů
• Zachování toho, co je prospěšné a funkční
• Revizi toho, co vzdělávání škodí a snahu zabránit takovým systémovým změnám

Dlouhodobě předkládáme tuto strategii:

• Chceme stavět na trojúhelníku ředitel – učitel – kvalita. Bez zvýšení platů není možné zvyšovat nároky, a tedy očekávat pozitivní změnu. Nástroje k hodnocení kvality už existují, využijme je.
• Otevřeme školu světu: VŠ absolventům, kteří chtějí učit, pestrosti škol, neformálnímu vzdělávání. S cílem vzdělávat a vychovávat k odpovědnosti a k demokracii. Nutnou podmínkou je odstranění politizace ředitelských pozic.
• Měníme systém vědomě, informovaně a cíleně. Revidujme kontroverzní systémové kroky (státní maturity, jednotné přijímací zkoušky, omezování neveřejných škol atp.). Analyzujme a zpřístupňujme dostupná data o vzdělávání. Inspirujme se v zahraničí.

Olga Žáková, koordinátorka kampaně Vzdělávání přede-vším, EDUin, řekla: „Jde nám o nastartování uvažování, že měnit situaci ve školách v regionech lze. A to i při těžkopádnosti změn na úrovni celého systému. A že můžeme a máme se co učit od sebe navzájem. Vybrat si i jedno malé konkrétní zlepšení a realizovat jej dává smysl.“

Zdroj: Tisková zpráva EDUin
Celou publikaci naleznete zde

7 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
22. července 2018 v 12:05  

Materiál je určen pro komunální volby, ale o ničem z uvedených položek komunální politici nerozhodují. Snad kromě "politizace" funkce ředitele školy...

E.Kocourek řekl(a)...
22. července 2018 v 21:51  

Soros je ukryt v detailech. ////

Babiš slíbil, že si posvítí na "neziskovky" působící mimo sport. ////

Michal Komárek řekl(a)...
23. července 2018 v 6:31  

Pane Kocourku, opravdu si myslíte, že George Soros se zajímá o dokument Vzdělávání přede-vším? Už jsme to tu řešili: Pokud chcete přispívat ke konspiračním teoriím o neziskovkách a G. Sorosovi, vyberte si k tomu jiný web. Vhodných je dostatek.

E.Kocourek řekl(a)...
23. července 2018 v 8:18  

To vypadá, že na České škole je zakázáno používat slovo Soros. Opravdu byste měl zveřejnit ten slovníček povolených a zakázaných slov, pane Komárek. ////

Pavel Doležel řekl(a)...
23. července 2018 v 11:19  

George Soros stojí za financováním OSF. Dva z fondů OSF uvádí EDUIn jako zdroj svých příjmů - dříve uváděl i objem finanční "podpory". Toto je jednoznačná vazba mezi EDUInem a Georgem Sorosem. Souvislost je tedy zřejmá a není za ní nic konspiračního. Otázkou je, zda se vzdělávací systém má řídit pravidly těch, kdo ho platí, nebo vybájenými pravidly, která prosazuje George Soros.

Vl.Václavík řekl(a)...
23. července 2018 v 21:44  

Nadace Open Society Fund (OSF) vstoupila do českého školství počátkem 90. let minulého století nabídkou vzdělávacího programu Začít spolu (Step by Step). Program se rozšířil a dnes je východiskem školního vzdělávacího programu desítek mateřských a základních škol. Je to úspěšný program, který má řadu příznivců a podporovatelů.
Pokud stát nebyl schopen po převratu 1989 připravit pro školy alternativy k socialistickému způsobu vzdělávání (včetně finanční podpory), zaslouží si dík a uznání každý, kdo se v procesu transformace angažoval - tedy OSF i zprostředkovaně Geoge Soros.

E.Kocourek řekl(a)...
23. července 2018 v 22:59  

Objevil se tu dotaz a já vám jej, pane Václavík, zopakuji: myslíte, že George Soros se zajímá o dokument Vzdělávání přede-vším? ////

Obecněji: timeo Danaos et dona ferentes. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.