Studie: Média v USA zveličují útoky muslimů, bílý terorista je zajímá méně

neděle 22. července 2018 ·

Teroristické útoky spáchané muslimy dostaly v posledních deseti letech v amerických médiích v průměru o 357 procent víc prostoru než atentáty, které měl na svědomí nemuslim nebo neznámý pachatel. Tvrdí to výzkumníci z univerzity v Alabamě, kteří ve své studii upozorňují, že celostátní deníky pracují nevyváženěji než malá lokální média. Informuje iDNES.cz.


Muslimové spáchali ve zkoumané době 12,5 procenta ze všech útoků, v médiích však „zabrali“ celkem 50,4 procenta prostoru. Britský list The Guardian dodává, že to v průměru znamená, že zatímco islámský útok měl v médiích 105 titulků, útok s jiným pozadím jen patnáct. „Pokud je pachatel muslim, najdeme o 357 procent víc zpráv o útoku,“ říkají autoři.

„I když nejspíš nejde o záměr, zdá se nepravděpodobné, že by rozdíly v mediálním pokrytí (událostí) na základě rasy a náboženství byly náhodné. To, jak média informují, může vysvětlit, proč veřejnost vnímá terorismus a identitu tak, jak je vnímá. Důkazy naznačují, že pro Američany je tu implicitní spojení mezi terorismem, lidmi s blízkovýchodním původem a islámem,“ dodávají.

Všimli si také útoků, které ve srovnání s ostatními nedostaly téměř žádný prostor, přestože by to vzhledem k počtu obětí autoři očekávali. Je to třeba útok na chrám sikhů ve Wisconsinu s šesti oběťmi, útok na synagogu v Kansasu se třemi mrtvými nebo útok na afroamerický kostel v Charlestonu s devíti oběťmi.

„Tyto incidenty mají dvě věci společné – pachatelem byl bílý muž a jeho cílem byly náboženské skupiny a menšiny. Tyto příklady ještě zvýrazňují nerovnost v informování o terorismu,“ podotýkají autoři a upozorňují, že se pak není možné divit obavám Američanů.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.