Začlenění do běžné školy všechny děti nezvládnou

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Začleňování mentálně retardovaných a fyzicky méně zdatných dětí do běžné školní výuky, zejména pokud se jedná o kombinaci postižení, přináší na učitele velké nároky. Zejména ve zcela zaplněných třídách nižších stupňů, kde musí kantor zvládnout až třicet školáčků. Reportáž přináší Benešovský deník.


Ludmila Králová
„V zásadě nejsem proti inkluzi, ale všechny děti jí nejsou schopné. Každé postižení vyžaduje specifický přístup a klasická základní škola v současné době není dostatečně připravená prostorově i personálně," uvedla Ludmila Králová, ředitelka Základní školy praktické, Základní školy speciální a Střední školy pro mentálně postižené žáky v Konopišťské ulici.

Oproti klasické škole se 
v benešovské „Katušce", jak místní obyvatelé školské zařízení sídlící ve stejnojmenné vile nazývají, učí s menším počtem dětí.

Méně postižených bývá ve třídě šest až čtrnáct, více postižení se učí ve skupině čtyř až šesti školáků. „Máme pro ně upravený vzdělávací program, aby ho děti i s pomocí asistentů zvládly. Speciální pedagog se jim může více věnovat. Vyučovacích pětačtyřicet minut je rozdělených pro menší počet dětí," upřesnila ředitelka specializovaného školského zařízení, kterému se dříve říkalo pomocná nebo zvláštní škola.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 7:52  

Tohle všichni víme. Jen ministerští úředníci si to odmítají zjistit.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 8:34  

Oni to ti úředníci vědí, jenže problémem je vlezdoprdelkování, řiťolezectví, připrcáváníčko a panický strach o dobrý teplý místečko a hodně dobře placený kejkl. Oni jenom papouškují, co jim ten který ministr káže z kazatelny. Nic víc a ani nic míň nedělají......
A pan předseda vlády? Takový "rozumný" člověk se to zdá, a taky, nevidí, neslyší. A že má mynistrini, která celkem ničemu nerozumí a na inkluzi spackala i to co ani spackat nešlo, to mu zřejmě nedochází. A tak ona je to pěkná ženská, co si budeme namlouvat. Tak aby jsme se za čas nedozvěděli, že zase někdo někde dřel jako kůň - a byla z toho svatba veselá a žili až do smrti.....Takové pohádky už známe zpaměti........:-)

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 8:35  

ministryni - to jsem teda taky packal.........

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.