Připravuje návrat branné výchovy. A také propaguje střelné zbraně nebo podporuje Ondráčka do čela sněmovního výboru

pondělí 16. dubna 2018 ·

Hnutí ANO a ČSSD se před volbami přetahovaly, kdo z nich „ochrání“ držitele zbraní lépe. Vznik branných spolků, které mají umožnit svým členům obejít evropskou směrnici o zákazu držení některých zbraní, byl jedním z předvolebních lákadel. Nyní podle zjištění MF DNES s přípravou příslušného zákona na ministerstvu obrany začal pomáhat externí poradce Bohuslav Chalupa, bývalý poslanec za ANO. Někdejší důstojník lidové armády, který už v patnácti letech nastoupil na vojenskou střední školu a v KSČ vydržel až do roku 1990, je tak nyní zodpovědný i za návrat branné výchovy do škol. Informuje iDNES.cz.


Bohuslav Chalupa (twitter.com)
Ač o svoje místo ve Sněmovně Chalupa přišel, do obrany České republiky chce mluvit dál i mimo ministerstvo. Zároveň si totiž založil soukromý Národní institut pro obranu a bezpečnost.

Tuto aktivitu ministerského poradce v záležitosti zákona, který nahrává například milovníkům dlouhých poloautomatických zbraní s velkými zásobníky, jako generální partner sponzoruje přední český výrobce zbraní – Česká zbrojovka. A také bezpečnostní firma M2C, dříve ABL někdejšího šéfa Věcí veřejných Víta Bárty.

Že by se kvůli tomu ocitl ve střetu zájmů, Chalupa odmítá. Prý za svou činnost v institutu žádné peníze nebere a žije z odměn z ministerstva.

„My máme v České republice asi 30 tisíc držitelů zbraní, mezi nimi je asi 12 tisíc držitelů dlouhých zbraní, a pokud by se nám tito lidé přihlásili, že chtějí být členy branného spolku, tak na ně by se pak „odzbrojovací směrnice“ nevztahovala. Jsme také proti tomu, aby se zakládaly nějaké domobrany, které o sobě tvrdí, že vezmou zákon do vlastních rukou,“ vykládá Chalupa.

A se svým institutem začal objíždět kraje. Na svou Road Show zve hejtmany, ale třeba i místní šéfy policie nebo poslance. Chalupa přitom nezastírá, že se na nich snaží prezentovat svoje názory na domácí i mezinárodní bezpečnost. I když často odlišné od oficiálního postoje vlády. Vadilo mu třeba vyhoštění tří ruských diplomatů v návaznosti na údajný ruský útok v Británii nervovým plynem novičok, nebo že hnutí ANO cuklo od podpory komunisty Zdeňka Ondráčka z postu předsedy komise pro kontrolu GIBS. „Odborníkem je tam skutečně pouze pan Ondráček. Pokud jako ANO říkáme, že odborné věci mají řídit odborníci, tak bych rád, abychom v tom byli skutečně zásadoví,“ říká.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
16. dubna 2018 v 9:07  

Konečně člověk na svém místě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.