Václav Hlaváč: Koule průměrnosti na nohou českých univerzit

čtvrtek 28. června 2018 ·

„Ze zmíněného případu ( odvolání ředitele Českého institutu informatiky ČVUT Václava Maříka – poznámka redakce) zobecňuji a nabízím k diskusi tezi „Akademické senáty konzervují průměrnost na univerzitách“. Předkládám jedno možné vysvětlení, proč české univerzity mají, obrazně řečeno, k noze přikovanou kouli průměrnosti. Našim univerzitám se nedaří opustit průměrnost a umísťovat se na mnohem lepších místech v žebříčcích světových univerzit,“ píše Václav Hlaváč pro Hospodářské noviny.


Václav Hlaváč (cvut.cz)
Hlaváč mimo jiné píše:

Jednou důležitou příčinou je způsob samosprávy univerzit. Samosprávu představují akademický senát univerzity a senáty jednotlivých fakult. Členové senátů jsou voleni každé tři roky akademickými zaměstnanci a studenty. Studentských senátorů je mezi polovinou a třetinou všech senátorů. Senáty volí na čtyři roky výkonné představitele: senát univerzity volí rektora, senáty fakult volí děkany. Senáty jsou nepochybně nástrojem demokracie. Senáty mají jak kontrolní roli, tak přímý vliv na výkonnou moc na univerzitě a jejích fakultách, a to volbou rektora a děkanů.

V čem je tedy hlavní potíž udržující české univerzitní školství v průměrnosti? V kvalitě zaměstnanecké části akademické obce! Jejím členem je každý akademický zaměstnanec, který alespoň trochu učí, včetně zaměstnanců s průměrnými a podprůměrnými výsledky. I tito akademičtí zaměstnanci univerzity mají pracovní úvazek na dobu neurčitou, což se ve světě obvyklé anglické terminologii nazývá „tenure“.

Ve světě tomu tak u úspěšných veřejnoprávních univerzit není, a to i přes různorodost jejich samospráv. Na výborné zahraniční univerzitě získávají dlouhodobé místo (tenure) jen osobnosti s výbornými výsledky vybírané obvykle mezinárodním konkurzem. O tato místa (tenure) mladí s titulem Ph.D. usilovně soutěží. Zdaleka ne všichni uspějí. Jen zaměstnanci s tenure mají rozhodující vliv na samosprávu univerzity. Budoucnost univerzit ve tvrdé mezinárodní soutěži je ve schopnosti opřít se o špičkové osobnosti.

Případ rektor Petráček versus prof. Mařík z pražského ČVUT dokládá, jak se rektor zvolený průměrným senátem pokouší ořezat osvědčenou špičku. Jaké řešení se nabízí? Změnit zákon o vysokých školách, aby v senátech byli kromě studentů jen špičkoví akademičtí zaměstnanci, a to podle mezinárodních standardů.

Autor komentáře je zastáncem odvolaného ředitele Václava Maříka a vede na ČVUT Centrum strojového vnímání

Text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.