Přečtěte si: V digitálním věku by se školy měly začít učit, jak nově učit

pondělí 17. srpna 2015 ·

Společnost se mění, čemuž je třeba přizpůsobit vzdělávání. Digitální věk staví před vzdělávací instituce obtížný úkol. Nechtějí-li se školy stát pouhými skořápkovými institucemi, musejí se adaptovat na současné potřeby. Pokud se to nestane, může to mít negativní dopad nejen na vzdělanost, ale i vzdělávací systémy.


Z článku Eduarda Petišky v České pozici vybíráme:

Dnešní společnost se radikálně mění, čemuž je třeba přizpůsobit vzdělávání. Digitální věk staví před vzdělávací instituce obtížný úkol. Nechtějí-li se školy stát pouhými skořápkovými institucemi, musejí se adaptovat na současné potřeby a začít se učit, jak učit. Pokud se to nestane, může to mít negativní důsledky nejen pro vzdělanost, ale i pro vzdělávací systémy, které ji nedokážou zprostředkovat.

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. srpna 2015 v 10:13  

Na školách nám vyloženě chybějí instituciovaní digitální lídři.
Nejlépe v pátém kariérním stupni.

Unknown řekl(a)...
17. srpna 2015 v 12:36  

Plný souhlas. Ještě by to chtělo státní zakázku na doplnění moderních ipadů, telefonů pro učitele nejlépe jednou za dva roky, aby byli v obraze plus zaplacení školení a to se panečku pohne ekonomika.
Co na tom, že žák neumí pořádně číst, nevytvoří víc ja tříslovnou smysluplnou větu a není schopemn poznat logický rozpor v propagačním článku či klipu. Hlavně že maká palci na ploše, konzumuje. Práci obstarají uprchlíci z východu (možná).

Unknown řekl(a)...
17. srpna 2015 v 18:14  

digitální věk ,přesněji kapitalismus ve své vrcholné fázi přerozdělování výroby, pracovní síly a kapitálu, nás bude nutit učit, jak se naučit přežít,bez práce,peněz,jídla,lékařské péče,to jest reálný aktuální úkol pro soudobé školství...

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. srpna 2015 v 20:10  

laimes- naprosty souhlas.Jak je mozne ze to nevedi experti na skolstvi?

Unknown řekl(a)...
17. srpna 2015 v 21:05  

Přeji dobrý den. Před časem jsem musel podniknout asi dvoudenní sledování videí o možnostech digitální výuky. Jak už to bývá na youtube, nikdy nevíte, co uvidíte - bral jsem videa, jak mi je internet nabídl. Dospěl jsem postupně k názoru, že díky novým technologiím je možné násobně zlepšit vyučování ve třídách a v kurzech. Řekl bych ale, že je podmínkou, aby učitel zachoval dominanci lidské stránky, využíval obratně digitálních dovedností dětí a naučil se sám co nejvíce vyždímat z možností technologií ve prospěch dětí. Digitální technologie jsou velkým pomocníkem dnešního učitele. Vždy však zůstane prostor pro učitele, kteří se rozhodnou zůstat nedigitální - to však platí pouze pro skutečné osobnosti. Digi se určitě jednou přežije, ale zatím je to v nedohlednu.

Unknown řekl(a)...
18. srpna 2015 v 7:34  

digitální technologie nejsou pomocníkem učitele ani nezlepší proces vzdělávání,tento proces stojí již od nepaměti na třech pilířích : 1.naučit žáka myslet 2.nacpat do něj základní encyklopedickou sumu vědomostí 3.pomocí osvojeného myšlení a nabytých znalostí naučit ho s těmito znalostmi pracovat...jak teoreticky jednoduché a zároveň jak prakticky strašně obtížné,únavné,vysilující,jak pro žáka,tak i pro učitele

Unknown řekl(a)...
18. srpna 2015 v 7:42  

...a tak si to ulehčíme,k čemu zbytečná námaha: 1. k čemu se učit myslet, když mám chytrý telefon,mohu klidně zůstat blbcem,stačí se naučit ovládat ten telefon 2.k čemu se biflovat nějaké nepotřebné nesmysly, když mám internet (wikiplii), kde si chytrým telefonem najdu, co potřebuji 3.k čemu se učit pracovat,když o úspěchu rozhoduje poiuze kreativní prezentace "znalostí" získaných chytrým telefonem z internetu....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.