Pavel Kysilka: Do školství musíme přilákat nejlepší z nás

úterý 5. června 2018 ·

„Platový skok je nezbytný, ale nestačí. Musíme umět přilákat do školství nejlepší z nás, jako je to v severských zemích nebo v Singapuru,“ soudí Kysilka a po ruce má i plán, jak to udělat: „Ze státní správy by se mohlo propustit 75 procent úředníků, jejich agendu zdigitalizovat nebo zrušit. A to by stačilo na opravdu znatelné zvýšení kantorských platů.“ O přednášce Pavla Kysilky informuje Deník.cz.


Pavel Kysilka (vlada.cz)
Kysilka dodává, že se také musí změnit nesmyslné pravidlo, kdy nemohou učit odborníci bez pedagogického vzdělání. „Kdysi jsem propagoval heslo, že škola zdržuje od vzdělání, ale není to pravda. Je nezastupitelná při získávání sociálních dovedností a při orientaci v přívalu informací,“ vysvětluje Kysilka. Právě v tom vidí klíčovou roli budoucích učitelů, kteří se mohou proměnit v pedagogické poradce a průvodce životem dítěte.

Připomíná, že nastupující generace, která už netuší, že se kdysi za knihy a desky muselo platit, neboť si vše stahuje zdarma, má úplně jiné požadavky na vzdělání i pracovní zařazení. Kromě zážitků a individuálního přístupu mileniálové touží být užiteční a angažovat se ve společném díle. Jen ten, kdo bude umět smísit všechny tyto nároky a přetavit je ve vzdělávací nabídku, bude úspěšný kantor, ale třeba také firemní šéf.

Kysilka je příznivcem širokého všeobecného vzdělání, na něž by mělo dosáhnout co nejvíc dětí. „Ve spořitelně jsem měl nejraději lidi, kteří přišli z úplně jiných oborů, ale měli výborné nápady, kreativní myšlení a chuť pracovati,“ říká.

Celý text naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
5. června 2018 v 7:49  

Další laik mluví o školství.

Unknown řekl(a)...
5. června 2018 v 12:50  

"drž se ševče svého kopyta!"

tyrjir řekl(a)...
6. června 2018 v 14:19  

Stát, který nechce učitele slušně zaplatit se může třeba ulákat, ale výsledek je mizerný. Demagogie se 45 tisíci v roce 2021 je směšná z mnoha důvidů. Například

- těch 45 tisíc Kč měsíčně je už dnes málo v porovnání s ostatnívi VŠ klalifikovanými profesemi,
- ostatní platy taky do roku 2021 porostou.

Kdyby to mysleli s lvalitními školami a s učiteli vážně, řekli by třeba že v roce 2021 budou učitelé mít plat třeba ve výši 80 nebo 90 % platu VŠ kvalifikovaných profesí. To neudělali, protože do toho se jim očividně nechce. Ať tedy dál žije a vzkvétá podfinancované a feminizované školství a lži, že politikům na kvalitním vzdělání občanů Česka záleží.

Unknown řekl(a)...
6. června 2018 v 18:25  

učitelské povolání musí být prestižní a atraktivní,ale toho se nedosáhne přihazováním tisícovek jednou za x let,učitel státní školy musí být státním zaměstnancem ,hranice odchodu do důchodu 60 let,avšak žádné přesluhování nad 65 let,výsluha let 30% platu po 25 odprac letech a 55 let věku,2x ročně příspěvek na oblečení,obědy za 50% ceny....

Kvaternion řekl(a)...
7. června 2018 v 13:19  

Pane Vaňku, Vaše příspěvková aktivita na ČŠ sestává z kategorických, ale nijak nedokázaných tvrzení, urážek a argumentačních faulů (jako v tomto případě, nádherný příklad argumentace ad hominem). Shrnul bych to tak, že je mnohem lepší, když o školství mluví poučený laik, než když o něm mluví sebestředný diletant.

tyrjir řekl(a)...
10. června 2018 v 11:54  

ČSSD a Tornádo KAT Valachová předkládají inovovaný Kariérní řád učitelů a chystají nový Vládní jaderný výbuch ve školství?

Praha - ČSSD navrhla novelu, podle které by na práci začínajících učitelů dohlíželi zkušenější kolegové, a to po dobu dvou let. Usnadnil by se prý také vstup odborníků z praxe, kteří nemají pedagogickou kvalifikaci, do některých oblastí školství.

Stejné změny navrhovala zavést bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v kariérním řádů učitelů, Sněmovna jej ale nakonec neschválila.

"Nyní navrhované úpravy jsou předpokladem pro zlepšení podmínek pro vzdělávání dětí, žáků a studentů ve školách a pro zlepšení pracovních podmínek učitelů," píšou předkladatelé v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) v důvodové zprávě.

Novela by přinesla i další novinky, například u rozsahu přímé učitelské práce, v nároku na příplatky za takzvané přespočetné hodiny a v příplatcích třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti. Jim by se měly příplatky výrazněji zvýšit od září 2021, a to až na 3500 korun.


https://globe24.cz/domov/57078-karierni-rad-ucitelu-je-opet-ve-hre-minule-ho-snemovna-smetla-ze-stolu

Po užvaněných RVP a zpackané inkluzi se tedy přeci jen dostane do hrubě podfinancovaných škol i zpackaný Kariérní (ne)řád pro neučitele, který v kariérním stupni 2 uvádí jen pedagogické a pečovatelské specializace a žádnou didaktickou specializaci? Příplatky se tedy budou opravdu dávat jen za výchovně pečovatelské věci a výuka půjde i dál do háje zeleného? Dopustí vláda a Parlament ČR (sněmovna a senát) další Vládní jaderný výbuch z pera Tornáda KAT Valachové? Už byl ten návrh novely dán k diskusi učitelům a dalším odborníkům? Zítra vystoupí Kateřina Valachová v televizi. Dovíme se, co "lukrativně eurofondočerpačského" ČSSD a možná i nová vláda na zubožené učitele chystají - opět s oddálením důstojného zvýšení platů a odměn až na/za rok 2021?

Viz
TORNÁDO KAT ANEB VLÁDNÍ JADERNÝ VÝBUCH Z PERA MINISTRYNĚ VALACHOVÉ
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html#comment-6280139516709541290

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
11. června 2018 v 20:54  

Valachová navrhuje snížení příplatků pro učitele. Pedagogická komora se od novely distancuje
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/06/valachova-navrhuje-snizeni-priplatku.html

Za chvíli, ve 21.25 bude Kateřina Valachová v TV Barrandov
https://www.barrandov.tv/instinkty-jaromira-soukupa

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.