Petr Honzejk: Šíří se nákaza přitakávání nahnědlé „slušnosti“

úterý 5. června 2018 ·

„ O trendech vývoje nám někdy nejvíc řeknou jednotlivé momentky. A když se podíváme na tři z poslední doby, není těžké získat pocit, že směr pohybu této země není právě nejšťastnější, přičemž jeho rychlost se stále zvyšuje,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše:

Výrazem zrychlujícího se sešupu je i další momentka posledních dní. V Brně vtrhla na jeviště divadla skupina, která si říká Slušní lidé, a přerušila představení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí. Nejde o samotné výtržníky, jejichž postup i rétorika připomínají nástup bojůvek proti „zvrhlému umění“ ve 30. letech minulého století. Jde o to, že dost lidí mělo tendenci výtržníky, kteří mají navíc politické ambice, hájit. „Slušných lidí“ je u nás evidentně více, než jsme si mysleli. Přitom když někdo sám sebe začne halasně označovat za „slušného člověka“ a politicky na tom vydělávat, je to přinejmenším na pováženou. Copak asi chce ve finále udělat s těmi, které označí za „neslušné“? Převychovat?

Povahu „slušnolidí“ mimoděk vystihl Karel Čapek, když napsal, že pokud se někdo chce politicky živit svou vytrubovanou ctností, nejde o nic jiného než o morální prostituci. Možná je to až příliš smířlivé, ale když se Čapkova příměru přidržíme, musíme konstatovat, že s prostituty tohoto typu je dnes v Česku ochoten spustit se kdekdo. A že celá společnost je jen krok od toho, aby od nich něco nehezkého chytla.

Obrázek třetí, související, který může zároveň posloužit jako kontext výše uvedeného: prezident Miloš Zeman dal znovu najevo, že by mu nevadilo, kdyby vládu podpořil extremista Tomio Okamura, jehož strana zrovna začala oblepovat zemi billboardy „Bezpečné ulice pro SLUŠNÉ LIDI“. Tady komentář asi není nutný. V každém případě se zdá, že nákaza spočívající v relativizaci totalitní minulosti a přitakávání „slušnosti“ psané s velkým nahnědlým „S“ se v Česku šíří rychleji, než jsme si donedávna dokázali představit.

Celý text naleznete zde

10 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 10:40  

Nejsme povinni nechat si líbit nevkusné urážky lidského rozumu ani pod záminkou údajného umění, ani pod záminkou údajné víceznačnosti elementárních hodnot a pojmů, ani přihlouplý multikulturalismus spojený urážkami křesťanství, s účelovým přepisováním historie apod.

Kdybych v tom divadle byl, asi bych protestoval taky. Podle mého názoru je v tomto případě spíš nahnědlý mozek pana Honzejka. Blíže odůvodňovat to nebudu, abych v duchu teorie lingvistických znaků neomezil obrazně kontextovou víceznačnost svého vyjádření.

J.Týř




















































tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 10:55  

PS pro pány Botlíka a Lippmanna:

Záhněda (SiO2) je odrůda křemene (oxid křemičitý), která je zabarvená příměsí hliníku, sodíku a lithia. Jedná se o poměrně rozšířený polodrahokam, který je často vyhledáván pro svoji hnědou barvu.

Záhněda nejde "přestřihnout nůžkami", když je to polodrahokam (kámen). :)

Karel Lippmann řekl(a)...
5. června 2018 v 11:16  

Jen mozek pana Týře dokáže dát neomylně do souvislosti názor pana Honzejka s názorem mým. A ještě s "vtipem". Inu potřeboval bych rozum pana Týře ve své hlavě.

tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 12:57  

Kontexty druhých se Vám nelíbí*, pane Lippmanne?

*Viz diskuse ke ŠKOLSKÉMU DESATERU PRO UVRHÁVÁNÍ DĚTÍ DO KONSTRUKTIVISTICKÉ SPLETI kontextově víceznačné pojmologie

http://www.ceskaskola.cz/2018/05/karel-lippmann-strucne-desatero.html?showComment=1528192481634#comment-797843040699107081

tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 13:05  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 13:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 13:22  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 14:24  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Petr řekl(a)...
5. června 2018 v 14:41  

Člověče, uklidněte se už, je mi z vás fakt šoufl.

tyrjir řekl(a)...
5. června 2018 v 14:47  

Argument by nebyl?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.