Školy v neúspěšných krajích potřebují kvalitní učitele, kteří umějí pracovat nejen s dětmi, ale i s jejich rodinami

úterý 5. června 2018 ·

„Školy v neúspěšných krajích by potřebovaly více finančních prostředků. Je potřeba přitáhnout do nich kvalitní učitele a asistenty, kteří by uměli pracovat nejen s dětmi, ale i s jejich rodinami,“ říká Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání k situaci v Ústeckém a Karlovarském kraji, jejichž žáci se pravidelně umísťují na posledních příčkách srovnávacích žebříčků v rámci ČR. K problému se vrací Lidové noviny.


Na některých školách v Ústí nad Labem už kantoři peníze navíc dostali. „Učitelé nám odcházeli a získat nové se nedařilo. Příplatky pomáhají aspoň udržet ty stávající,“ říká Karel Bendlmajer, ředitel Základní školy Mojžíř. Učitelům mohl letos přidat skoro dva tisíce korun. Za nadávky a vulgarismy ze strany dětí i jejich rodičů, které běžně slýchají, je to ale jen slabá kompenzace. Škola v Mojžíři patří k těm problematickým v regionu, najdou se ale prý i horší. V nedalekých Předlicích došlo dokonce k fyzickému napadení – před dvěma lety tu matka zbila družinářku.

Příkladem dobré praxe by snad mohla být Základní škola Jaroslava Pešaty v Duchcově, spadající rovněž pod Ústecký kraj. Ačkoli je Duchcov problematickým sociálním složením obyvatel známý, tato škola jako by patřila do jiného světa. Před dvěma lety ji ostatně navštívila redaktorka Lidových novin a její reportáž jsme na stránkách Akademie otiskli. Ředitelka Veronika Prchalová patří k těm, které se snaží. Patrné je to už z webových stránek, obsahujících informace o projektech a soutěžích, jichž se škola účastní. Kromě učitelů tu pracuje pět asistentů. „Práce v naší lokalitě je opravdu těžká, se školním neúspěchem zápasíme, stejně jako s nedostatkem motivace a zájmu o vzdělání a budoucnost jako takovou.

Stále s pedagogy přemýšlíme a hledáme metody,“ říká ředitelka a vyjmenovává aktivity, jimž se její žáci mohou věnovat nejen v rámci vyučování, ale i odpoledne po škole, v rámci družiny a školního klubu. V daném kraji zatím spíš výjimka.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

1 komentářů:

jir řekl(a)...
5. června 2018 v 17:52  

Tak hodně štěstí při náboru.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.