Oldřich Botlík: Validace – nevalidace. (Letošní chyby v testech nejsou projevem „ojedinělých selhání lidského faktoru“)

čtvrtek 28. června 2018 ·

Poslední instancí před rozesláním výsledků přijímacích nebo maturitních testů do škol je takzvaná Nezávislá odborná komise MŠMT pro jednotnou zkoušku. Můj článek BĚH/BJEH nebyla jediná chyba Cermatu v přijímacích testech vyvolal zajímavou výměnu e-mailů o práci této komise mezi jednou čtenářkou a Ministerstvem školství.

Oldřich Botlík (eduin.cz)
Zmíněný článek upozornil na to, že obrázek v zadání úlohy 13 přijímacího testu z matematiky (první kolo pro páťáky) odporuje textu zadání. V levém předním dolním rohu totiž chyběla kostička, která tam podle textu měla být.

Čtenářka se proto na ministerstvu zeptala: „Proč se tedy CZVV k této chybě veřejně nevyjádřilo a neupravilo hodnocení dané úlohy?“ Odpověď z ministerstva zde uvádím v té podobě, v níž jsem ji od čtenářky dostal.

Pokud jde o úlohu s chybějící levou spodní hranou krychličky, tak k ní se vyjádřila Nezávislá odborná komise pro jednotnou zkoušku takto: „V této úloze je chyba v obrázku. Textová část úlohy je však formulována jednoznačně. Výsledky žákových řešení ukazují jednoznačnou a pozitivní diskriminaci, tedy žáci celkově úspěšnější v test byli i výrazně úspěšnější v této úloze. Chybné zobrazení tělesa ve svém důsledku mohlo ovlivnit pouze řešení podúlohy 13.2. Varianta uznat body všem žákům za jakoukoliv odpověď v této podúloze by poškodila ty žáky, kteří danou podúlohu řešili v souladu s textovým zadáním úlohy.“

Čtenářka mi napsala, že pokládá vyjádření Nezávislé odborné komise pro jednotnou zkoušku za přinejmenším pochybné. Nerozumí tomu, jak tato komise může tvrdit, že je v úloze chyba a že tato chyba mohla ovlivnit řešení podúlohy 13.2 a současně nenavrhnout žádnou změnu v hodnocení úlohy.

Totéž si myslím i já. Celý přístup je ještě mnohem podivnější v kontextu úloh 11 a 12 přijímacího testu z matematiky (druhé kolo pro páťáky). Tam je totiž obrázek nutnou součástí zadání – samotný text k vyřešení úloh nestačí. Jak má chudák páťák poznat, kdy se obrázkem řídit má, a kdy naopak ne?


Chce-li ministr Plaga opravdu změnit jednotné zkoušky k lepšímu, poskytla mu letos činnost validačních komisí Cermatu a Nezávislé odborné komise pro jednotné zkoušky několik námětů. Sleduji jejich práci již dlouho. Letošní chyby nejsou projevem „ojedinělých selhání lidského faktoru“, jak se mu snaží namluvit nová ředitelka Cermatu. Jde o důsledek toho, že se jejich práce dlouhodobě řídí rčením Bližší košile než kabát. Vlastní zájmy členů, případně zájmy Cermatu na utajení chyb v testech mají prioritu, i když nejsou morálně správné a jejich uplatnění poškozuje některé žáky.

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
28. června 2018 v 6:48  

Člověk je tvor chybující. Doporučuji shlédnout pravého matematika.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-maturita-z-matematiky-skutecne-tak-tezka-vybrali-jsme-tri-priklady-ktere-si-muzete-sami-zkusit-vypocitat-47900

Unknown řekl(a)...
28. června 2018 v 10:40  

Jistě, chybujeme všichni. Právě proto je opovážlivé zavést a používat k řízení osudů dětí institut (test, úřad, zkoušku), ve kterém ty chyby mohou mít osudové důsledky. Když žáky zkouší a třeba i testuje sám učitel, aby viděl, jak má zlepšit sovu výuku, to se docela jinak zachází s chybováním učitele i žáka, než když chyby tropí mocenská instituce.
Ale druhá věc má přijít na přetřes: lidé v těch komisích jsou jistě známi jménem, ne? Jak mohou snést to, že jim utekly chyby v úlohách? Stydí se? Jak se na ně dívá veřejnost? Určitě tím členové komisí velmi trpí. To je asi dobrý důvod tu práci odmítnout, ne? Možná by se našel sponzor, který by jim nabídl výdělek za to, že příště budou své kvalifikace využívat k tomu, aby ohlídali, co zase Cermat natropil? (Ostatně Cermat by měl být radši zrušen.)
Členové validační komise nikomu neublíží, když se funkce vzdají a když děti zůstanou neotestované. Spíše je to naopak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.