60 školních týmů získalo titul Ekoškola

pátek 22. června 2018 ·

Mezinárodní titul Ekoškola získalo šedesát školních Ekotýmu z celé České republiky. Hlavním cílem programu Ekoškola je, aby žáci, učitelé, provozní zaměstnanci i další dospělí společně snižovali ekologický dopad činnosti školy a svého jednání na životní prostředí. Národním koordinátorem programu Ekoškola v ČR je vzdělávací centrum TEREZA, MŠMT programu udělilo záštitu.

Titul Ekoškola získalo v prostorách Senátu 23 mateřských a 37 základních a středních škol. Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který pomáhá žákům a učitelům vytvořit ze školy příjemnější, demokratičtější a k přírodě bližší místo k životu. Žáci se učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci odpadů, úspory energie či vody a zlepšují prostředí své školy i jejího okolí.

„Jsem rád, že jsem mohl jako zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které program zaštiťuje, předat titul Ekoškola dalším základním, středním, ale také mateřským školám. Učitelky a učitelé na těchto školách dávají prostor pro realizaci těchto aktivit svým žákům, vedou je k nim, podporují je a dávají velký prostor pro samostatné a tvůrčí přemýšlení o tom, jak zlepšit prostředí ve školách a udělat školu pro děti zajímavější a atraktivnější. Moc si toho vážím,“ řekl k oceněním státní tajemník MŠMT Jindřich Fryč.

Hlavním principem programů je sedm kroků, kdy žáci zakládají celoškolní ekotýmy, analyzují současnou situaci ve škole v devíti tématech, kterými jsou voda, energie, odpady, prostředí, šetrný spotřebitel, doprava, klimatické změny, biodiverzita a jídlo, a navrhují v těchto oblastech zlepšení, což se snaží také naplnit. Příkladem může být sběr dešťové vody, přeměna odpadů na zdroje, návrhy, jak naložit s únikem tepla nebo jak zabránit zbytečnému plýtvání pitné vody. Řadě Ekotýmů se takto podařilo své škole ušetřit navrženými opatřeními i statisíce korun. Součástí projektu je i propojení s místní komunitou, informování veřejnosti nebo spolupráce se zastupitelstvem, kdy studenti zapojují přirozeným způsobem do dalších tvůrčích i rozhodovacích procesů na úrovni obce a podporují vztah dětí k místu, kde žijí.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.