Na více než stovce škol po celé ČR startují Týdny mediálního vzdělávání

úterý 22. května 2018 ·

„O mediálním vzdělávání se v poslední době mluví a píše čím dál častěji. A zaznívá přitom mnohé. Například, že to je politické školení mužstva, vymývání mozků, nemístné tahání politiky do škol, šíření jediné správné ideologie atd. Nic z uvedeného neplatí. Autoři podobných výroků šíří zcela zkreslené představy, ať už to dělají úmyslně, nebo z neznalosti,“ říká Karel Strachota v souvislosti se zahájením druhého ročníku Týdnů mediálního vzdělávání.


Karel Strachota (jsns.cz)
Ředitel programu Jeden svět na školách dodává: „Cíle mediálního vzdělávání jsou přitom zcela opačné. Chceme, aby se mladí lidé učili samostatně vyhledávat potřebné informace, aby uměli mediální sdělení analyzovat a kriticky posuzovat, rozlišovat ta, která jsou založena na faktech od manipulativních a lživých. Aby dokázali využívat potenciál moderních technologií se znalostí jejich rizik. Škola má v tomto směru nezastupitelnou úlohu a mediální vzdělávání by mělo být neoddělitelnou součástí výuky.“

Na nejméně sto šesti základních a středních školách, které se zatím do projektu přihlásily, budou po dobu příštích šesti týdnů promítány dokumentární filmy s mediálně-vzdělávací tematikou, proběhnou debaty studentů s novináři a mediálními odborníky, školy se také mají možnost zúčastnit workshopů nabízených partnerskými organizacemi nebo exkurzí do redakcí. Aktivity jsou zaměřeny na rozvoj kritického myšlení a mediální gramotnosti žáků a studentů po celé České republice.

Letošní motto „O pravdu?“ připomíná důležitost rozlišování pravdivých a důvěryhodných informací v době, kdy se na sociálních sítích rychle šíří značné množství nepravdivých zpráv.

Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. května 2018 v 18:44  

Letošní motto „O pravdu?“ připomíná důležitost rozlišování pravdivých a důvěryhodných

o tomhle není mediální výchova

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.