Vyhlazení Lidic a Ležáků připomenou i akce zaměřené na děti

úterý 22. května 2018 ·

Vypálení Lidic a vyhlazení osady Ležáky před 76 lety vedle pietní vzpomínky připomene i letos celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Památník Lidice připravil také děkovný koncert, vyhlášení výsledků květinové soutěže, mezinárodní výstavu dětských výtvarných děl, soutěže pro školy a další akce. Informuje ČTK.


"V květnu a zejména v červnu vrcholí v Památníku Lidice sezona," řekla novinářům ředitelka památníku Martina Lehmannová. Pietní akce jsou naplánovány na dny, kdy obě obce nacisté vyhladili. V Lidicích si památku připomenou 10. června, v Ležácích 24. června. Podle ředitelky mají pomoci, aby lidé nezapomněli na to, co se zde odehrálo. "Děti, které tragédii přežily, byly odtrženy od svých rodin, dány do jiných, byla změněna jejich identita," připomněla Lehmannová. I proto je hodně akcí zaměřeno na děti.

Devátého června se koná koncert, po němž se zájemci budou moci projít obcí. Vrcholem programu je následující přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice, na niž od roku 2007 jezdí účastníci ze všech krajů republiky. "Loni přijelo více než 500 dětí a stejný počet očekáváme i letos," dodala ředitelka.

Pro děti organizátoři připravili mezinárodní výtvarnou výstavu, do níž se letos přihlásilo téměř 30.000 prací ze 79 zemí. Letos byla jejím tématem voda. Děti mohou také soutěžit v kvízu, který je podle ředitelky Lehmannové zaměřen spíše na chápání souvislostí historických událostí než na znalosti.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.