Zlata Šťástková: Dejme učitelům dostatek peněz a pak už jen klid na práci. Ministry školství nepotřebují

středa 24. ledna 2018 ·

„Zatímco vrcholí prezidentská kampaň a současně jsme svědky nekonečné telenovely sestavování funkční a pro všechny přijatelné vlády, běžné populaci je naprosto jedno, kdo na který post usedne. Život jde dál, ve školách je v současné době mnohem důležitější nastávající vysvědčení a postupně další události, jak je běžný školní rok přináší. Učitelé a ostatní pracovníci škol nejsou zvědaví, kdo bude jejich ministrem školství a jak dlouho (krátce) na tom místě zůstane. Jeho konání jakkoli v době jeho působení tak zásadně sledované a médii značně nafukované velmi brzy upadne v zapomnění v momentě, kdy se objeví jeho další nástupce,“ píše Zlata Šťástková v Týdeníku ŠKOLSTVÍ.


Šťástková pokračuje:

A že jich (ministrů) jsou již desítky. Myslím, že by žádný učitel neuměl vyjmenovat, kdo za posledních deset let ministroval. Z toho jasně plyne, že se činnost ministra školství velmi přeceňuje. Učitelé nepotřebují nové a nové ministry školství. To, co ale potřebují, je klid na svoji práci s žáky a pokud možno žádné klacky pod nohama v podobě inkluze, ochrany dat, vyplňování nesmyslných papírů, zdůvodňování své práce.

Jediné, co učitelé opravdu potřebují, a v tom jediném zákonodárce skutečně potřebují, je dostatek peněz pro školy a na slušné platy za svoji práci. A to je také jediná meta, na jejíž dosažení by se měli politici soustředit. Možná, že kdyby ostatní rádoby důležitosti na příštích pár let odsunuli k ledu a zaměřili se jen na získání a dobré rozložení peněz do školství, pomohli by školskému terénu nejspolehlivěji.

Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdeníku ŠKOLSTVÍ

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.