Posouzení žádosti o zápis školy s online výukou do rejstříku škol. (Paradox: Online výuka může narazit na záměry kraje)

středa 24. ledna 2018 ·

S příchodem moderních technologií nám byly otevřeny možnosti pro online výuku představující pokrokovou a účinnou formu vyučování. S ohledem na to, že tato verze výuky je rychlá, nenáročná po finanční stránce a často také obohacená o zábavné prvky učení, které lépe udržují pozornost studentů, lze předpokládat, že v budoucnu budou stále více poptávány školy nabízející online vzdělávání. Tématu zápisu „online škol“ do rejstříku škol se věnuje server epravo.cz. Upozorňuje i na zajímavý paradox: „Online škola“ umožňuje vzdělávání z jakéhokoli místa v republice, její zápis ale může narazit na údajný nesoulad s dlouhodobým záměrem vzdělávání konkrétního kraje.


Shrnutí textu:

Závěrem lze shrnout, že žádost o zápis školy s online formou výuky do rejstříku škol a školských zařízení by měla být posouzena jako žádost, která je v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky, když by měla vyhovovat plánům uvedeným v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na období let 2015-2020, dále ve Strategii digitálního vzdělávání a v Akčním plánu inkluzivního vzdělávání 2016-2018. I přesto je možné se v praxi setkat s případy, kdy krajské úřady žádost o zápis školy s online vzděláváním zamítnou, a to z toho důvodu, že nevyhovuje dlouhodobému záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy příslušného kraje. Lze jen spekulovat, zda se jedná o účelová rozhodnutí, která mají zabránit rozvoji škol s online výukou, jež mají značný potenciál v budoucnu nahradit klasické školy, tj. i školy v příslušném kraji. Znovu je tedy nutné zdůraznit, že online výuka umožňuje vzdělávání odkudkoliv v České republice. S ohledem na tuto skutečnost je tak možné vyvodit, že při posuzování žádosti o zápis školy tohoto typu do rejstříku škol a školských zařízení by měl být zohledněn její soulad se záměry České republiky a nikoliv pouze se záměry jednotlivého kraje. V rámci procesu vytváření školy s online výukou je nezbytné podat žádost o zápis školy do rejstříku škol a školských zařízení ve smyslu ustanovení § 146 a násl. zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon (dále jen „školský zákon“), a to ke krajskému úřadu příslušnému podle sídla právnické osoby, která bude vykonávat činnost školy.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.