Obě složky platů ve školství musí růst. Ale v jakém poměru? Učitelé nesouhlasí s růstem nadtarifní složky na úkor tarifu.

středa 24. ledna 2018 ·

Slova ministra školství Roberta Plagy o tom, že mají růst nenárokové složky platů vyvolala ve školních sborovnách velký rozruch. Učitelky i učitelé sice oceňují další příslib ministra školství, že platy učitelů mají do roku 2021 vzrůst na 150 procent průměrné mzdy v České republice, ale s jeho konstatováním navyšovat nadtarifní složky na úkor tarifní nesouhlasí. Text s anketou přináší Týdeník ŠKOLSTVÍ.


Shodně jsou přesvědčeni o tom, že by měl nejprve tarifní plat pedagogů dosáhnout 130 procent průměrné mzdy v republice a teprve poté by se mělo navyšování dělit mezi nárokové a nenárokové složky platu. Pokud tomu tak nebude, hrozí opět, jak se to již nejednou stalo, že peníze přes všechna vládní tvrzení o prioritě vzdělávání v rozpočtu nebudou, a tak nenárokové složky z jejich platů zmizí. To však není jediná výhrada. Velkou zkušenost mají i s tím, že ne každý ředitel školy je objektivní a spravedlivě oceňuje dobrou práci navíc.

A jak na slova ministra školství reagují představitelé odborů a asociací?

František DOBŠÍK, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, k vyjádření ministra školství uvádí: „Zahájili jsme jednání s ministerstvem školství o naplnění příslibu výrazného zvýšení platů pedagogických i nepedagogických pracovníků. Jsme vázáni našimi dokumenty, kde je shoda na tom, že změny procentuálního podílu nárokových složek, zejména tarifů, na průměrném platu mají být výrazné. Tedy že budoucí zlepšování platového ohodnocení musí být v růstu tarifů a o poměru výše motivační složky jsme připraveni vést další jednání.“

Renata SCHEJBALOVÁ, ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií, konstatuje: „Asociace ředitelů gymnázií i já tento názor pana ministra vítáme. Již dlouhodobě požadujeme 20 procent finančních prostředků do nadtarifních složek, abychom mohli ohodnotit učitele podle jejich práce. Podle našeho názoru je nezbytné, aby ředitelé škol měli k dispozici dostatečný objem finančních prostředků na osobní příplatky a mimořádné odměny pro pracovníky školy, kteří odvádějí práci navíc, v mimořádné kvalitě, plní mimořádné úkoly. Motivační složku platu považujeme za jednu z cest, jak zlepšit kvalitu vzdělávání.“

Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdeníku ŠKOLSTVÍ

1 komentářů:

BP řekl(a)...
24. ledna 2018 v 11:40  

Taky se stává, že žádné peníze na nadtarifní složku do škol nedoputují. Viz přidání 8% v listopadu 2016, kdy mělo jít 6% do tarifů a zbytek do osobního ohodnocení a ony se navýšily jen tarify a žádné peníze navíc už nezůstaly. Takže řeč o nadtarifech je už obehraná písnička, kterou jsme už mnohokráte slyšeli, ale dosud jsme ji ještě neviděli na vlastní oči.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.