Základní školy drží s gymnázii krok, zjistili vědci

pátek 15. prosince 2017 ·

Experti z Univerzity Karlovy sledovali čtyři roky více než šest tisíc žáků. Zkoušeli je z matematiky, čtenářské gramotnosti a jazykových dovedností, kam patří pravopis, gramatika a slovní zásoba. Zaměřili se přitom na šesťáky a primány, které zkoumali od chvíle, kdy do ročníku nastoupili, do té doby, než skončili devátý ročník či kvartu. Podobná data dosud v Česku nebyla k dispozici. Výsledky představí experti z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy dnes na odborném semináři v Praze. Hospodářské noviny je získaly v předstihu.


David Greger (repro ČT)
Výzkum odborníci nazvali CLoSE a došli v něm k závěru, že přidaná hodnota víceletých gymnázií a základních škol se neliší ve dvou ze tří předmětů. Za přidanou hodnotu přitom považují to, co se dítě ve škole skutečně naučí, nehledě na to, z jaké je rodiny, jaké má spolužáky nebo schopnost studovat.

„Ne vždy přidává gymnázium více než základní škola, jak by mnozí očekávali. Záleží vždy na konkrétní škole,“ řekl HN ředitel Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání David Greger.

Shromážděná data potvrdila, že gymnazisté dosahují lepších výsledků v testech než jejich vrstevníci na základních školách. Odborníci to ale vysvětlují tím, že důležitou roli hraje jejich rodinné zázemí, dobré společenské postavení rodičů i podobní vrstevníci, se kterými jsou v každodenním kontaktu. Průměrný výsledek žáků v primě dosáhl dokonce stejné úrovně, jako měli o čtyři roky starší deváťáci na základce.

Celý text naleznete zde
Další informace o výzkumu naleznete zde

2 komentářů:

aknelka řekl(a)...
15. prosince 2017 v 19:21  

Já bych s hodnocením ještě pár let počkala. Jestli se totiž nějak neprojeví ta plošná inkluze.

Pepa řekl(a)...
17. prosince 2017 v 11:58  

Tak jsem si přečetl tiskovou zprávu. Pár věcí mě překvapilo.

Například věta z úvodu "Existují základní školy i víceletá gymnázia s podprůměrnou přidanou hodnotou" je vskutku objevná, existují možná soubory dat, kdy všechny hodnoty jsou průměrné nebo větší....

Nebo přidaná hodnoty školy osekaná o vliv prostředí (SES) - to má jaký prosím význam? Prostředí formuje také a oddělovat vliv tohoto faktoru nemá smysl. Jako rodič i jako kantor bych byl přímo nadšen, že mé dítě/mého žáka pobízí k lepšímu výkonu (mimo jiné) i společnost jeho spolužáků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.