Atmosféra ve školách houstne. Budou mít žáci roušky i ve třídách?

čtvrtek 17. září 2020 ·

Ještě na začátku školního roku informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) o dvacítce zasažených škol. Po dvou týdnech vyučování, tedy minulý pátek, jich bylo už 247. K radikálnímu opatření se rozhodl v úterý Jihočeský kraj. Pokud jeho rozhodnutí schválí ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví, budou muset všichni žáci druhého stupně základních škol a všichni studenti na středních a vysokých školách nosit od pondělí povinně roušky nejen v budově, ale i při vyučování. A Jihočeský kraj nemusí zůstat osamocen. Podle informací MF DNES o zavedení plošného nošení roušek ve školách uvažují také pražští hygienici.



V jižních Čechách vyvolalo rozhodnutí rozpačité reakce. A to jak mezi rodiči, tak mezi učiteli. „Zatím si celý den v rouškách neumíme představit. Ani u dětí, ani u dospělých. Některé děti již teď roušku nosí, ale není jim rozumět. K tomu zamlžené brýle, nevyvětratelné prostory. Čekám, že si děti budou stěžovat na nevolnost a bolesti hlavy. Nejsem si jistá, že si budou opravdu všichni roušku pravidelně měnit, prát, žehlit. Možná přijde dřív žloutenka než cokoliv jiného,“ hodnotí osmatřicetiletá učitelka Barbora Kadlecová z Českých Budějovic.

„Při představě, že ji děti mají na obličeji nonstop od 7:30 do 15:50, je mi jich (i nás) líto. Jako učitelka jazyka a dějepisu mluvím celý den. Přemýšlím, jak co nejefektivněji změnit způsob výuky. Myslím, že šest hodin za sebou v roušce ,odmluvit‘ nejde,“ dodává učitelka druhého stupně základní školy s patnáctiletou praxí...

Jednotný názor na roušky nemají ani ředitelé škol. „V rámci asociace jsme si dělali průzkum, v němž asi polovina učitelů uvedla, že by roušky ve třídách ze své vůle nezavedla,“ uvedl šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Na druhou stranu něco přes deset procent učitelů by podle něj centrální nařízení o rouškách s vděčností přijala jako pomoc – nemuseli by přesvědčovat rodiče, proč je jejich dítě musí mít.



Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

Karel Lippmann řekl(a)...
17. září 2020 v 10:14  

Voskovec s Werichem netušili, jak aktuálním se za desítky let stane text jejich písně "Svět naruby": "nebo když se mají dva rádi, ale když jim plynová maska při líbání vadí..." Teď už i při učení... Inu, pokrok se nedá zastavit!

laimes řekl(a)...
17. září 2020 v 12:04  

do škol je potřeba investovat=vybavit je vzduchotechnikou s filtrací jako byly protiatom kryty za totáče

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.