Padla ústavní stížnost: Kvůli omezování škol

středa 8. listopadu 2017 ·

Asi dvacet soukromých základních škol – často inovativních – se letos nedočkalo zápisu do rejstříku škol a školských zařízení. Vede jej ministerstvo školství. Některé odmítnuté školy míní, že je nynější postup protiústavní, neboť část paragrafu 148 školského zákona umožňuje zamítání škol na základě „politické objednávky“ – často s výkladem státu i kraje, že kvůli dostatku jiných škol ty privátní ani nepotřebují. Stávající praxi kritizuje škola Edisona na Praze 12 anebo ScioŠkola ve Frýdku-Místku, jež patří k těm „nepovoleným“. V pondělí proto osmnáct senátorů podalo ústavní stížnost, jíž usilují o zrušení části paragrafu, kde se píše o zamítnutí, jestliže „žádost není v souladu s DZ“ (dlouhodobým záměrem). Informují Lidové noviny.

Navrhovatelé v tom spatřují neústavní zásah do práva zakládat soukromé školy, které je zakotveno v Listině základních práv a svobod, anebo rozpor s právem dětí na vzdělání a rodičů určovat si způsob výchovy svých dětí.

„Myslíme si, že by o vzniku škol nemělo být rozhodováno politicky, ale odborně,“ řekl LN senátor Jiří Růžička (za TOP 09 / STAN), jeden z osmnácti navrhovatelů. Ve stížnosti se píše, že kvůli současnému právnímu stavu mohou resort či kraje „zabránit vzniku soukromých škol jen na základě DZ“.

Omezuje tím stát vstup inovativních subjektů? „Ano. Problém je, že vznik nových škol mohou omezovat i kraje, což je zjevně protiústavní,“ říká Ondřej Šteffl ze společnosti Scio, která se zaměřuje na vzdělávání. Jedna z plánovaných ScioŠkol měla vzniknout v Plzni, jiná ve Frýdku-Místku, ale byly zamítnuty bez ohledu na kvalitu, zato s odůvodněním založeným na dostačující kapacitě škol v místě.

Ministerstvo přiznává, že důvod pro zamítání zápisu škol do rejstříku je vždy stejný: a to nesoulad s dlouhodobými záměry vzdělávání ČR či kraje. Resort však dokumenty předkládá vládě ke schválení a vláda zase Poslanecké sněmovně a Senátu k projednání. „Tím je zajištěn pro DZ charakter zákonného předpisu, kterým je MŠMT povinno řídit se při svém rozhodování. Nevidíme zde tedy rozpor s ústavou,“ říká resortní mluvčí Jarmila Balážová.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 7:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Q. E. D. řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 11:52  

Co je na tom protiústavního? Školu si může založit kdokoliv. Ale nemůže na ni čerpat státní příspěvky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.