Učitelé v Praze dostanou příplatek i byty. Město sáhne do rezerv

středa 8. listopadu 2017 ·

Hlavní město má v plánu do svých škol dostat mladé učitele a ty stávající si udržet. Problémem není jen nedostatek učitelských bytů, ale také nízký plat, který na základních školách činí o čtyři tisíce méně, než je průměrný pražský plat. Oproti jiným krajům je problém v Praze palčivější. Informuje iDNES.cz.


Radek Lacko (praha.eu)
Město proto zvažuje, že ze svého rozpočtu na příští rok vyčlení až 700 milionů korun, které dá na navýšení platu pedagogů na základních a středních školách. Kantoři by pak brali o dva tisíce více.

Vhodným postupem města v této problematice se zabýval výbor pro vzdělávání koncem října na svém jednání. Všichni jeho členové se shodli, že lákadlem pro nábor kvalitních pedagogů je vedle výše platu i zajištění bydlení. Proto vyzvali radního pro oblast bydlení Radka Lacka (ANO), aby navýšil počet městských bytů pro učitele.

Dostupné bydlení by mohlo být bonusem spíše pro mladé učitele, s jejichž nedostatkem se začínají školy pomalu potýkat. Absolventi pedagogických škol totiž místo práce ve škole často odcházejí do jiného oboru, v němž si vydělají více. Ale levné ubytování by je mohlo u učitelské profese udržet.

Z výboru pro vzdělávání se ozývá, že by učitelé mohli dostat byty, které jsou nyní obsazeny soudci a státními zástupci. Pražští piráti v dubnu přišli se zjištěním, že tito státní zaměstnanci, jejichž příjmy se pohybují kolem 100 tisíc korun, mají velmi nízký nájem. Za metr čtvereční platí 60 korun, zatímco běžná částka je kolem stokoruny.

„V současné době bydlí soudci asi ve dvaceti bytech hlavního města Prahy, což je necelých 2,5 promile všech našich bytů,“ tvrdí Lacko. Řešením situace je proto výstavba bytových domů nabízejících dostupné bydlení, kde by právě měli nejen pedagogové nalézt domovy. Za několik let by mohlo v Praze vzniknout až tisíc bytů s nižším nájmem. Příští rok začne výstavba několika stovek bytů na Černém Mostě, počítá se také s Dolními Počernicemi a Prahou 13.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.