Me too není pro ministerstvo školství téma, osvětu nechává na aktivistkách

pondělí 6. listopadu 2017 ·

Když to nechce, tak to nechce. Slova kampaně upozorňující na problematiku sexuálního obtěžování by se měla dostat z prostředí sociálních sítí také do školních lavic. Alespoň podle organizace Konsent, která vybírá finanční prostředky na workshopy pro žáky osmých a devátých tříd. České ministerstvo školství totiž na kampaň Me Too (tedy „Já také“) související s větší odvahou obětí přiznat zkušenosti ze sexuálním obtěžováním, nijak nereaguje. Reportáž přinášejí Lidové noviny.

Johanna Nejedlová (twitter.com)
Po vypuknutí skandálu amerického producenta Harveyho Weinsteina a dalších osobností ze světa šoubyznysu roste zájem o téma sexuálního obtěžování. A to i v Česku. Téma se otevírá především v médiích a na sociálních sítích. Tam, kde je nejdůležitější takovou diskusi zahájit, tedy ve školách, však zůstává sexuální obtěžování spíše okrajovým tématem. Ministerstvo školství tuto problematiku momentálně neřeší.

Právě to trápí aktivistky z organizace Konsent, které téma vytahují na světlo již dlouhodobě. Nyní zástupci neziskové organizace sbírají na HitHitu peníze na to, aby mohli ve školách pořádat workshopy pro studenty. Ty mají být určeny pro žáky v posledním ročníku základní školy a v prvním ročníku střední školy.

„Během nich studenti při práci s příběhy zjistí, jaké chování může druhému ublížit. Naučí se, že sex bez souhlasu druhého je znásilnění. Dozví se, jak reagovat, když se jim někdo svěří, že znásilnění zažil. Nechceme nikoho strašit. Naopak zdůrazňujeme, že sex je a musí být v první řadě zábava a potěšení. Když vybereme potřebné peníze, budeme moci s našimi lektory vzdělat 3 000 dětí,“ vypráví o záměru organizace Konsent jedna z koordinátorek kampaně Johanna Nejedlová.

„O sexuálním násilí a především o nezbytnosti dbát na to, jestli druhý opravdu chce sex mít, je potřeba mluvit s dospívajícími, ještě než začnou se sexuálním životem. Část pachatelů sexuálního násilí si totiž ani neuvědomuje, že to, co udělali, je možné označit za znásilnění a že to jeho oběť mohlo traumatizovat,“ vysvětluje, proč považuje téma za důležité.

Podle Nejedlové se sexuální výchova ve školách omezuje pouze na to, jak biologicky funguje lidské tělo, jak neotěhotnět a jak se chránit před pohlavními nemocemi. Sexuální výchova tedy pojímá téma pro žáky poněkud abstraktně. Důkazem toho pak může být minimální povědomí o tom, co sexuální obtěžování vlastně je a jak se reálně projevuje. Ve veřejném prostoru, ve školách, na pracovišti či kdekoli jinde.

Celý text naleznete zde

31 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 8:21  

Neshledávám nic osvěžujícího v kampani Me Too. Kuráž, se kterou se oběti chlubí, měly najít v době ataku. Ukazuje to jen na zaostávání myšlení (nejen společnosti, ale i jedinců) za individuálním bytím. Neziskovkám se podařilo najít další menšinu, kterou bude možno podporovat. Me Not.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 8:31  

"Když to nechce, tak to nechce."

To my ve školách známe. Častěji ve variantě: "Když se nechce, je to horší, než když se nemůže"

Školy mohou úplně za všechno, včera v OVM řešili naši myslitelé úpadek demokratických hodnot a kdo za to mohl? No školy přece.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 8:55  

Je to snad ještě citlivější téma než ti klimatičtí uprchlíci či tepličtí prvňáci...

U řady z těch vynořivších se případů mám trochu pocit, že jde o zviditelnění se na v podstatě biologické přirozenosti jiných lidí (Když se podívám do té nejlepší učebnice sociologie a psychologie - jakéhokoli dokumentu sira Davida Attenborougha - vidím, že u spousty nejen savců začíná páření atakem či dvořením samce, odmítáním samice a následně buď kopulací nebo odmítnutím)

Je taky zajímavé, že případy oběmi stranami akceptované "kariérní prostituce" (Lewinská - Clinton, Vrecionová - Vondra) jsou z této štvanice tak nějak vyňaty.

---
To vážné na zprávě je ale toto:

"Když vybereme potřebné peníze, budeme moci s našimi lektory vzdělat 3 000 dětí"

To jsou 3 deváťáci ze sta... 1 žák ZŠ ze tří set.
3000 je tak počet dívek do 18 let, které měly diskotékový vztah na jednu noc...

Jde jim o vzdělání(?) dětí, nebo o to, vydělat si na chleba?

Michal Komárek řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 9:04  

No, jasně - hloupé samice se brání přirozenému chování samců a pár aktivistek se na tom zviditelňuje a chce vydělat! Snad rozumní učitelé budoucím samicím a samcům vysvětlí, že tyhle lidskoprávní sluníčkářské žvásty do škol nepatří! Hezký den!

P.S. Pozoruhodný postřeh, že případ Lewinská-Clinton tak nějak unikl pozornosti médií...

Simona CARCY řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 9:27  

A ti učitelé, pane Komárku, jsou z 85% samice (abych použila vaši terminologii), tedy učitelky. Už víc jak čtvrt století. Pročpak se jim to tak strašně moc nepovedlo? Nebo že by to nebyla věc učitelek?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 9:55  

"sex je a musí být v první řadě zábava a potěšení" - opravdu? Já bláhový měl za to, že v první řadě má reprodukční funkci a to ostatní je bonus. Jinak ale větší osvěta určitě nezaškodí - hlavně mezi hochy v prepubertě a pubertě, kterým je třeba často vysvětlovat, že plácat dívku po zadní části těla či ji jakkoliv jinak osahávat, zvedat jim sukně ad. není v pořádku a společensky přijatelné. Tol ze ale zvládnout v rámci výchovy ke zdraví.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 10:18  

"P.S. Pozoruhodný postřeh, že případ Lewinská-Clinton tak nějak unikl pozornosti médií..."

Tím "z této štvanice" mám na mysli v rámci Weinsteinovy aféry...

Přestaňte posouvat, prosím, stojí mne to zbytečný čas...

---
Nevím, nakolik spolehlivý je vyhledavač zpráv na idnesu, ale o Weinsteinovi je tam asi 60 zpráv za poslední rok. 3/4 z toho jsou tvrzení lidí, že před třiceti lety jim někdo úplně jiný opilý na večírku dělal návrhy... Možná slavný, ale v porovnání s producentem, prezidentem USA či ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta ČR celkem nevlivný na případný kariérní postup...

O Monice Lewiské tam psali myslím v roce 2015, Že prý chce být psycholožkou.

Ygrain řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 11:54  

" Kuráž, se kterou se oběti chlubí, měly najít v době ataku."

Po bitvě každý generálem, že? Právě i kvůli takovýmto pitomým kecům vyžaduje přiznání, že se někomu něco takového stalo, určitou odvahu. Protože kdo by chtěl mít vzpomínku na nějakého slizouna libovolného pohlaví ještě okořeněnou superchytrými komentáři, co měl či neměl udělat, případně že si za to může sám nebo že se má cítit poctěn, že o něj byl projeven zájem atd.

Simona CARCY řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 12:10  

No, po bitvě je každý generálem, ale vážené meetooiky jsou zhusta generálkami asi tak deset let po té, kdy podlehly nějakému ataku. Já nehájím atakující, ale připadá mi to jako za Felixe Holzmanna, kdy hledaly aluminiový klíček nikoli v místě, kde ho ztratil (protože tam byla už tma) ale na světle v sále (kde však klíček nebyl).
Absence bezprostřední odmítavé reakce mi zásadně chybí a činí celou mee too kampaň nedůvěryhodnou.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 12:28  

Děkuji ministerstvu školství, že nereaguje na kdejakou aktivitu aktivistek.

Ygrain řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 13:07  

"Absence bezprostřední odmítavé reakce mi zásadně chybí"

A když řekne "ne", tak akorát dělá drahoty, ne?

Ne, vážně, co si představujete? Že nemůže nastat situace, kdy vlivem strachu nebo šoku nedokážete zareagovat? Nebo že raději nebudete reagovat, protože byste mohla agresora vyprovokovat k ještě větší agresi a protože víte, že nedokážete ani utéct, ani ho přeprat? Vážně chcete lidem tohle vyčítat? To se mi snad zdá.

Ygrain řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 14:46  

Jen aby bylo jasno: také si nemyslím, že kampaň Mee too patří do popisu práce ministerstva školství. Souhlasím s panem Stanzelem, že osvěta je na místě, ale vzhledem k tomu, co produkují naše ministerstva, bude rozhodně lepší, když půjde zdola, ne shora.

RP řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 17:42  

"Podle Nejedlové se sexuální výchova ve školách omezuje pouze na to, jak biologicky funguje lidské tělo, jak neotěhotnět a jak se chránit před pohlavními nemocemi." - pouze? to je nesmysl, kdy se byla p. Nejedlá podívat v nějaké vyučovací hodině na ZŠ?
A další perla: "Sexuální výchova tedy pojímá téma pro žáky poněkud abstraktně." - těžko na ZŠ můžu téma pojímat důsledně prakticky....

Ygrain řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 18:31  

Ano, tu konkrétní praktickou ukázku bych na ZŠ raději neviděla :D

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 22:50  

A jako vždy https://echo24.cz/a/pCAmw/sexualni-kontrarevoluce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 11:36  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 11:44  

A maže, a maže, a maže.

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 11:48  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 12:56  

Pane Týři,

já bych rád nemazal, leč některé Vaše příspěvky jsou příliš agresivní a urážlivé nebo zcela nevěcné. A nezamořujte, prosím prostor diskuse odkazy na Parlamentní listy. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 13:07  

Pane Komárku, nezamořujte, prosím, Českou školu agresivním neziskovkářskym mulultikulturalismem, genderblbismem a stupidní cenzurou. A přestaňte nám diktovat, co smíme a nesmíme. Vadí-li vám na Parlamentních listech něco podstatného, obraťte se prosím na příslušný útvar ministerstva vnitra, jinak třeba na libovolnou lampárnu podle vaší volby. Děkuji vám za pochopeni. J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 14:09  

Pane Týři,

nemám v úmyslu Parlamentní listy z něčeho úřední cestou obviňovat, jen nechci, aby figurovaly na těchto stránkách. Vadí mi na nich mnohé a za tyto stránky nyní odpovídám. Nijak Vám ale přece nebráním, a ani samozřejmě nemohu a nechci bránit, abyste je četl. Užijte si to, ale netahejte je sem. Termín "genderblbismus", který rád používáte nepovažuji za součást slušné kultivované diskuse, zdržte se ho, prosím. Vaše nevěcné, agresivní, urážlivé příspěvky budu nadále mazat. Ty ostatní si s chutí přečtu a předpokládám, že obohatí diskusi i pro ostatní čtenáře. Hezký den!

aknelka řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 14:52  

Dosud se někteří učitelé báli dítko i pohladit po vlasech, aby nebyli obviněni. Tak teď aby se raději už ani neusmívali - mohlo by to být považované za sexuální obtěžování!?
Děti pochopitelně sexuální výchovu na základkách mají, ale co naplat, když sex je prostě in - alespoň podle televize, internetu atd. Doufám, že se mýlím, ale s tím, jak roste zájem o téma sexuální obtěžování, může záhadně narůst počet nahlašování i/nejen na základkách.
Chybí tomu všemu zdravý rozum.
A pane Komárku, jak byste kultivovaně nazval "genderblbismus"?

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 15:00  

Pane Komárku, co smíme číst a co smíme citovat? Pravý prostor? Parlamentní listy? AC24? Aeronet? Mladou frontu? Sputnik? E15? Týden? Respekt? Vaše vymezování vůči konkrétnímu titulu je nejen neetické a nedemokratické, ale hlavně hloupé. Mažte si, co chcete. Mně absolutně nevoní vaše genderové úchylky, inkluzivní názory nebo multikulti propaganda a přesto to tady pořád čtu.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 15:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Charlie řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 16:09  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
aknelka řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 16:32  

Mně se ten termín také líbí!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 17:18  

To je aspoň odpověď. Rád bych napsal, že se s tím nemažeš. Ale to nemůžu...

tyrjir řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 7:12  

Nejpříznačnějším rysem cenzury v dobách normalizace 70. let minulého století bylo to, že vedle fungování cenzorsky zaměřených útvarů začala fungovat autocenzura. Ty cenzorské útvary nezasahovaly do práce redakcí přímo. Dělaly to prostřednictvím "uvědomělých šéfredaktorů zodpovídajících za obsah periodik nebo jejich částí".

Příběhy 20. století
Hlídací psi normalizace
Jak se se svou „službou straně a vládě“ vyrovnávali žurnalisté, kteří před listopadem 1989 působili v masmédiích a dodnes jsou činní ve veřejném životě?

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11454740577-pribehy-20-stoleti/216562261760003-hlidaci-psi-normalizace

Viz například Ondřej Neff, Karel Pacner (od 7. min.) atd.

Hlídací pes České školy pan Komárek je toho, myslím, ukázkovým novodobým příkladem.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 11:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 11:48  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 11:54  

Proč je v Česku SEXMISIVISMUS na tapetě a maskulinismus na lafetě?

Maskulinismus ist das Eintreten für die Rechte und Bedürfnisse von Männern[1][2][3] mit einer Ideologie naturbedingter männlicher Überlegenheit oder des Androzentrismus, welche sich in Männerbünden und antifeministischen Bewegungen artikuliert.[4] Eine Kernthese des Maskulinismus lautet, dass Männer von Müttern und Frauen unterdrückt werden und sich auf ihre Männlichkeit zurückbesinnen sollten.[5][6]

Gelegentlich wird der Begriff Maskulismus als Synonym für Maskulinismus verwendet;[7] jedoch unterscheiden andere Autoren strikt zwischen den beiden Begriffen.[8][9][10]

In den Vereinigten Staaten entstanden im späten 19. und frühen 20. Jahrhundert maskulinistische Männer- und Väterrechtsgruppen als Reaktion auf den Feminismus.[11] Antifeministische Gruppierungen seit den 1970er Jahren, die Rechte und Bedürfnisse proklamieren, die sie als männertypisch betrachten, verwenden für ihre Bewegung den abgewandelten Begriff Maskulismus oder Männerrechtsbewegung.[2][9][12]


https://de.m.wikipedia.org/wiki/Maskulinismus

Gender a feminismus není totéž, jak to mají mnozí a vlasně my všichni dnes na české mainstreamové tapetě. Rovnost mužů a žen není z biologického a společenského hlediska věc plně zajistitelná a žádoucí, i když se to někteří snaží i dost agresivně jednostranně feministicky předstírat a prosazovat. O tom, že případy zneužívání genderových věcí jsou na obou stranách nemůže být vážně míněných pochyb. Nutno proto říci, že vedle poctivě pojímaného feminismu existuje a měl by být víc vidět i poctivý maskulinismus. To se však v Česku (na rozdíl od Spojených států amerických nebo Německa) prakticky téměř neděje. Vedle nepoctivě pojímaného maskulinismu existuje a měl by být víc vidět i nepoctivý feminismus. To se v Česku rovněž prakticky téměř neděje. Výše citovaný fejeton je z tohoto stavu výjimkou.

Děkuji paní Kovářové, že napsala fejeton o odvrácené, mediálně téměř neviditelné a nediskutované, straně stupidního genderismu, kterou, lze, myslím, docela důvodně nazvat třeba sexmisivismem nebo třeba "zánětem ženské vypočítavosti" apod.


J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.