Respekt: Nabídku na vedení ministerstva školství dostala i Miroslava Kopicová

pondělí 6. listopadu 2017 ·

Na mobilním telefonu Mikuláše Beka se minulé pondělí objevila esemeska od Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO nabídl rektoru Masarykovy univerzity post ministra školství a Bek Babišovu nabídku podle všeobecného očekávání odmítl – stejně jako mnoho dalších, které šéf hnutí ANO minulý týden s účastí ve vládě oslovil. Vypadá to, že předseda hnutí ANO svůj první kabinet skládá poměrně chaoticky. Některé zmiňuje kvůli tomu, že jsou členy ostatních parlamentních stran, část z adeptů oslovil, i když dopředu musel vědět, že neuspěje. Zároveň je pravděpodobné, že jeho první kabinet důvěru nedostane a že se předem počítá s náhradní a lehce obměněnou sestavou pro druhý nebo další pokus. O to možná ale v tuhle chvíli úplně nejde. Ve hře je totiž mnohem víc – Babišův pokus vládnout s pomocí prezidenta navzdory parlamentu. Komentář přináší týdeník Respekt.


Andrej Babiš (facebook.com)
Šéfovi poslové Andrej Babiš se v otázkách vlády obklopuje skupinou poradců nacházející se mimo sněmovnu – například ze Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo z technicky zaměřených univerzit a průmyslu. Jsou mezi nimi i lidé, kteří se podíleli na kapitolách jeho předvolební knihy O čem sním, když náhodou spím. Tato skupina v první fázi předvybírá a oslovuje potenciální kandidáty. Pokud oslovený o nabídce uvažuje, přichází na řadu druhé kolo, už za přítomnosti Babiše. „Nabídku stát se ministryní školství jsem oficiálně od pana Babiše nedostala. Oslovovali mě poslové, kteří tuto otázku vyslovili. Já jsem ale rovnou říkala, že už mi to dvakrát stačilo a že nemám zájem,“ popisuje možný model bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová.

V kabinetu by měli kromě straníků z ANO podle Babiše zasednout lidé, kteří mají odbornou zkušenost a nejlépe nejsou součástí žádné partaje. Jenže postupně zjišťuje, že hledat nadstranické odborníky do vlády, jež nejspíše nebude mít dlouhého trvání, není úplně snadné. „V nejisté menšinové vládě nelze skoro nic udělat. Lze jen zajišťovat běžný provoz rezortu,“ říká rektor Bek a dodává, že to byl jeden z důvodů, proč kromě výhrad k osobě Andreje Babiše nabídku nepřijal a proč si myslí, že další adepti mimo politické formace se mohou zachovat stejně.

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.