Jedna EU, jedny mzdy. Pokuta za porušení pravidla hrozí i učitelům na výletě

neděle 29. října 2017 ·

České firmy i státní instituce, které posílají zaměstnance pracovně do zahraničí, se mohou dostat do problémů s tamějšími zákony. Hrozí jim až likvidační pokuty. A to v případě, že nesplní podmínky dané země. Tou je i dodržení minimální mzdy. Bohaté země si chrání trh přísnými zákony na jejichž neznalost mohou tvrdě doplatit podnikatelé i učitelky doprovázející žáky. Informuje iDNES.cz.

Například Německo má přísné normy týkající se minimální mzdy, která se vztahuje i na běžné zahraniční cesty. V důsledku to znamená, že nárok na tamější minimální mzdu má například i česká učitelka, která jede do Německa na výlet jako doprovod žáků. Nebo řidič, který veze svého šéfa autem na tamní veletrh.

Sankce za porušení povinností jsou vysoké prakticky ve všech zemích EU. Pohybují se od tisíců do desítek tisíc eur. Mezi nejpřísnější státy patří Francie a Rakousko, které dávají vysoké pokuty v podstatě automaticky i při pouhých formálních nedostatcích, například při chybě v dokumentaci.

Pravidla vysílání zaměstnanců se dle evropské legislativy vztahují na zaměstnavatele, který posílá svého pracovníka na území jiné země EU, aby tam určitou dobu pracoval. Takový zaměstnanec má status vyslaného pracovníka a evropská norma stanovuje základní pracovní podmínky, které se musí uplatňovat na vysílané pracovníky v hostitelské zemi. Jde například o maximální délku pracovní doby, minimální mzdu včetně sazeb za přesčasy nebo ochranu zdraví.

V praxi se však vyskytuje řada nejasností. Například v případě akademických pracovníků, členů orchestrů, pracovníků účastnících se veletrhů nebo řidičů v mezinárodní dopravě. „Je nutné mít na zřeteli, že různé státy mohou tyto situace interpretovat různě,“ připomíná ředitelka odboru EU a mezinárodní spolupráce ministerstva Zuzana Zajarošová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.