Jak rozhýbat líné děti

pondělí 16. října 2017 ·

Dnešním dětem to běhá mnohem hůře než jejich rodičům. A nejen to. Školáci se prostě nehýbají a tloustnou. Vědci si lámou hlavu nad tím, jak přimět české žactvo k aktivitě. Uspořilo by to spoustu peněz za léčbu civilizačních nemocí. Reportáž přináší časopis Týden.


Viktor Bielik (sportmed.sk)
Když budu chtít, vždycky jim to natřu. Beztak jenom sedávají u počítače, nevytáhnou paty z bytu, zní povýšený povzdech čtyřicátníků a padesátníků na adresu jejich potomků. Nejnovější výzkum ukazuje, že mají pravdu. Bohužel.

Na Slovensku totiž porovnali fyzickou zdatnost současných dětí s dětmi z roku 1987, tedy z doby někdejší federace. A pro současnou mládež dopadly výsledky katastrofálně. Například chlapci v páté třídě základní školy uběhnou během dvanácti minut necelých 1890 metrů. To je téměř o 360 metrů méně než před třiceti lety. V deváté třídě už tento rozdíl dosahuje 630 metrů. Podobné je to i u dívek.

Co je ale pro hrdost současných hochů horší? Zaostávají i za děvčaty z osmdesátých let. Například patnáctiletí kluci během dvanácti minut uběhnou pouze 1906 metrů, žačky před třiceti roky byly lepší téměř o 130 metrů. „Před třiceti lety byly děti aktivnější, a to dokonce už během přesunu do školy a ze školy,“ říká spoluautor studie Viktor Bielik z Univerzity Komenského v Bratislavě.

Kulháme za Slováky

Situace ve východní části bývalé federace bohužel není výjimečná. Podle mezinárodního srovnání zdravého chování u dětí školního věku HBSC se čeští žáci hýbou dokonce ještě méně než ti slovenští. „Výsledky by u českých dětí rozhodně lepší nebyly,“ potvrzuje to Ladislav Kašpar, který vede katedru tělesné výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „V posledních letech dochází k poklesu spontánních pohybových aktivit dětí na velmi nízkou úroveň,“ stěžuje si také Antonín Zelenka z ministerstva školství.

Podobný výzkum jako Slováci loni zveřejnil i Český olympijský výbor (ČOV). Porovnával sportovní výsledky 90 tisíc žáků od sedmi do šestnácti let v období 1997 až 2007 a 2014. A výsledky? Například šestnáctileté dívky skočí z místa do dálky o třicet centimetrů méně než jejich vrstevnice před deseti lety. V roce 2007 se devítileté děti dokázaly protáhnout tak, že jejich prsty na rukou přesáhly špičky nohou o deset centimetrů. V roce 2014 zvládly hluboký předklon jen na délku čtyř centimetrů.

„Je tam několik disciplín a věkových kategorií a u žádné z nich na tom děti nejsou lépe, naopak jsou tam v některých šílené propady,“ okomentoval výsledky studie šéf ČOV Jiří Kejval. Podle odborníků za současným stavem stojí několik příčin. Především je to životní styl mládeže. „Děti dokonce ani nechodí moc pěšky, když mají jet na školy v přírodě, neujdou na procházce to, co generace před nimi,“ říká Kašpar.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.