Škole snů hrozí zákaz výuky

pondělí 16. října 2017 ·

Studuj nové bakalářské obory pod křídly uznávaných odborníků, láká Newton College, soukromá vysoká škola v Brně. Reklama musela být nákladná: venkovní propagaci doplnila velkolepá kampaň na sociálních sítích i webových portálech. To vše za účelem získání studentů, kteří za výuku musejí zaplatit až 85 tisíc korun ročně. Škola si ale včas nezažádala o potřebné akreditace, tedy státní souhlas s vyučovanými programy. Budoucnost posluchačů, kteří je navštěvují, je proto nejistá. Pravděpodobně sem dorazí kontrola, která může výuku v krajním případě zcela zastavit. Informuje časopis Týden.


Marketingový expert Karel Novotný, internetový guru Jan Řezáč, televizní reportér Marek Vítek, ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala a hokejový trenér a mentální kouč Marian Jelínek, který déle než deset let spolupracoval s Jaromírem Jágrem a aktuálně radí tenistce Karolíně Plíškové. Tyto osobnosti získala Newton College pro pětici nových bakalářských oborů, kterými chce, jak píše na svých oficiálních internetových stránkách, „potvrdit ambici stát se českou jedničkou mezi byznys vysokými školami“. Novými obory jsou digitální marketing, brand management, mediální management, psychologie pro manažery a management zdravotnictví a sociálních služeb.

Jak ale zjistil Týden, vzdělávací instituce ve své snaze selhala, a osobnosti jsou tedy jen „bílými koňmi“, kteří mají přilákat studenty. Škola uchazeče ve skutečnosti zapisuje do jiných studijních oborů, než na které je lákala. Může tak porušovat zákon.

Sama Newton College se snaží z problému vybruslit. Ve skutečnosti prý nejde o nové obory, ale pouze o studijní specializace. Studenti se v rámci nich sami rozhodují, jaké vědní oblasti se chtějí důkladněji věnovat. „Specializace vyučujeme v souladu s akreditacemi, které mají platnost do 31. srpna 2019,“ uvedl její mluvčí Michal Stružka. Avšak ani toto vysvětlení nemá oporu v zákoně. Posluchače totiž škola ke studiu zapsala, ale o specializacích v rozporu se zákonem neinformovala Národní akreditační úřad pro vysoké školství, který v Česku pečuje o kvalitu těchto institucí.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. října 2017 v 9:00  

"Škola snů" se jmenuje podle Isaaca Newtona nebo podle města v New Jersey?

Udělat z tolika expertů bílé koně je celkem marketingovým meisterstuckem... Tak má fungovat pravá škola pro 21. století. Učit příkladem, ne biflováním :-)

Jinak podle bulváru měl Jarda Jágr celkem problémy s hazardem, řádově tak statisícové. To měl před mentálním koučem, nebo kouči navzdory?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. října 2017 v 15:04  

Tady nepůjde o zapomnětlivost, ale o aroganci. V každém případě zrušit.

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. října 2017 v 6:26  

A ja myslela, ze na poruseni zakona staci omluvenka. Nebo jen u nekterych? Je nekde seznam?

Kateřina Alexandra Jelínková řekl(a)...
20. října 2017 v 14:05  

Zrušit? Vůbec. Je to výborná škola. Prosím hlavně ty, kteří tam nikdy nestudovali/nestudují, aby se nadále takto vyjadřovali. Je to nesmírně humorné.

Erika řekl(a)...
20. října 2017 v 20:28  

Je to skvělá škola, která má úroveň.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. října 2017 v 20:47  

Dámy, bez ohledu na Váš názor na kvalitu školy. Úvodní článek lže? Nebo nelže?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.