Pedagogové ze základních škol v Praze mají nižší plat, než je průměr. Magistrát chce rozdíl snížit

pondělí 16. října 2017 ·

Sedět za katedrou v hlavním městě se vzdělaným lidem příliš nevyplatí. Praha je jediným krajem v tuzemsku, kde pedagogové na základní škole berou méně, než je průměrný plat v daném regionu. Do průměru jim chybí zhruba čtyři tisíce korun, jak nedávno vypočítala MF DNES.


Irena Ropková (praha.eu)
Je to dáno tím, že učitelé berou v celé republice zhruba stejně, jelikož se jejich plat odvíjí od tabulek. Jenže Praha je dražším místem pro život. Vyšší jsou například náklady na bydlení. Magistrát metropole proto nyní uvažuje nad tím, že by nepříznivý stav pražských učitelů alespoň částečně změnil.

„Městská rezerva na dokrývání platů učitelů má nyní 400 milionů korun. Do rozpočtu pro příští rok chci prosadit navýšení o dalších minimálně 300 milionů korun,“ říká pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Současná rezerva se totiž zatím dělí hlavně ve prospěch pedagogů na středních školách, které přímo zřizuje magistrát.

Na navýšení platů středoškolských kantorů jde nyní z rezervy 300 milionů, zbylá stovka jde městským částem, které je dají mateřským a základním školám. Částka, o kterou nyní Ropková navrhuje navýšit zmíněnou rezervu, by šla jen kantorům v mateřinkách a na základních školách.

V průměru by si učitelé díky tomuto navýšení přišli na další dva tisíce korun k výplatě. Nedá se však říct, že by se to týkalo všech, protože o odměnách pro pedagogy rozhodují ředitelé škol. Ani dva tisíce navíc však nevyřeší problém s učitelskými platy. Do průměrného pražského platu budou kantorům nadále asi tři tisíce korun stále scházet.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.