Tvůrci Angry Birds chtějí změnit vzdělávání: Místo učebnic dejte dětem mobilní hru učí děti o veselých částicích

čtvrtek 19. října 2017 ·

Když Peter Vesterbacka před rokem a půl opouštěl společnost Rovio Entertainment, která stojí za slavnou mobilní hrou Angry Birds, každý se ho ptal, v čem chce dál podnikat. Bývalý marketingový ředitel finského vývojářského studia měl o svých budoucích plánech jasno. Společně s dalšími kolegy z Rovia chce změnit vzdělávání dětí na celém světě pomocí hry pro chytré telefony. Jejich záměr lze shrnout do stručného hesla „místo učebnic dejte dětem mobilní hru“. O úspěchu Vesterbacka nepochybuje. „S Angry Birds jsme oslovili miliardy lidí na světě, proč by se nám nemohlo podařit zaujmout stovky milionů dětí vzdělávací hrou,“ řekl Hospodářským novinám.


Peter Vesterbacka (twitter.com)
Podle Vesterbacka se sice některé asijské země pravidelně umisťují na vrchních pozicích v mezinárodních testech PISA, pro děti jsou ale jejich školy zbytečně náročné a moc se soustřeďují na výkon. Ilustruje to vlastními zkušenostmi.

„Jednou jsem hovořil s prezidentem čínské univerzity komunikací, který mi říkal, že se jeho žena obává o 12letého syna, protože začal hrát basketbal,“ přibližuje s tím, že v Číně rodiče příliš nechtějí, aby jejich potomci sportovali, protože by se měli spíš věnovat škole. Takovým způsobem tlačit na děti je ale podle něj nepřípustné, neboť to ničí jejich iniciativnost a kreativitu.

Vesterbacka věří tomu, že k vyřešení nastíněných problémů pomůže, když se ve výuce aplikují principy osvědčené z vývoje mobilních her. Společně s kolegy z Rovia vyvinuli hru Big Bang Legends. Ta má děti učit základům částicové fyziky.

Vesterbacka nepochybuje o tom, že „škola hrou“ může být přínosnější než běžný způsob výuky. Děti se učí, aniž by to věděly. „Ve Finsku chlapci mluví lépe anglicky než dívky, protože hrají hry, které jsou v angličtině. Jenže oni si jednoho dne neřekli, že se naučí anglicky, naučili se to náhodou,“ demonstruje, že se poznatky lépe pamatují, když jsou „schované“ v jiné činnosti.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.