Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

pátek 18. srpna 2017 ·

„Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit, lidi, kteří budou přicházet s novými nápady a inovacemi, lidi empatické a laskavé. Lidi, kteří mají kritické myšlení, kreativitu, zvládají komunikaci, umějí spolupracovat, ale také jsou zvídaví, vytrvalí, adaptabilní a mají sociální a kulturní povědomí. V takové kombinaci to ovšem žádná vysoká škola nenabízí,“ říká Ondřej Šteffl v rozhovoru pro Rodina DNES.

V rozhovoru zazní i tato otázka a odpověď:


Ondřej Šteffl (facebook.com)
Pokud by se ovšem prvky vysokoškolského vzdělávání zavedly už do středoškolského, byla by to jistě dobrá změna.


Nepochybně ano. To je ale už dnes možné. O individuální studijní plán může požádat každý student střední školy a je na řediteli, zda takové žádosti vyhoví. Takový student pak třeba chodí do školy jen na některé předměty, z jiných skládá zkoušku nebo připraví projekt nebo třeba místo předmětu navštěvuje seminář na vysoké škole. Znám několik gymnázií, kde to je celkem běžná praxe. Jen málo středoškoláků ovšem o takové možnosti vůbec ví. Prvky vysokoškolského studia se ovšem mohou klidně objevit už na základní škole. Volitelnost, práce na projektech – společných či vlastních – v našich ScioŠkolách zvládají i někteří třeťáci a pro šesťáky je to běžné.


Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání magazínu Rodina DNES, ukázku naleznete zde

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
18. srpna 2017 v 7:30  

Chápu, že to není snadné, ale nešlo by vybrat nějakou ukázku bez productplacementu?

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. srpna 2017 v 7:48  

Tohle platí celá tisíciletí.Nic nového pod sluncem.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
18. srpna 2017 v 8:42  

Po Scio ZŠ se zřejmě chystají i Scio SŠ a Scio VŠ...

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 10:19  

/manpower.cz/media/milenialove.pdf

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 16:09  

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3904995

Unknown řekl(a)...
20. srpna 2017 v 14:44  

vážení i nevážení kolegové,současní i minulí,dovoluji si vás pozvat, přestože jste ještě mladí,akční a plni sil, na fb otevřenou skupinu " učitelé senioři",kde můžete sdělovati své postřehy dle libosti,nikdo vás mazat nebude....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.