Univerzity mají volná místa. Víc než maturantů

pátek 18. srpna 2017 ·

Zatímco v roce 2010 jich přišlo k přijímačkám 140 tisíc, loni 94 tisíc. Zároveň roste úspěšnost uchazečů. Loni bylo přijato bezmála 80 procent těch, kteří přišli k přijímačkám. „Je to výsledek demografického trendu posledních let, na vysoké školy se nyní hlásí populačně nízké ročníky,“ uvádí prorektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jan Kalenda. Připomíná deník E15.



Tereza Fojtová (muni.cz)
Pro studenty to sice znamená snazší vstup na univerzitu, na druhou stranu by si měli pečlivěji vybírat. Zaměstnavatelé totiž začínají rozlišovat, na jak prestižní škole kdo vystudoval. Mnohé vysoké školy proto řeší, jak si prestiž zachovat. „Masarykova univerzita již před několika lety zareagovala na klesající populační křivku snížením počtu přijímaných. Současně se nám hlásí stále větší počet zájemců o studium ze zahraničí, což také přispívá k zachování vyšší míry výběrovosti,“ říká mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.


Cílem ministerstva školství je zvýšit podíl vysokoškoláků ve věku 30 až 34 let na 35 procent. V roce 2015 to bylo 29,9 procenta. „Ministerstvo podporuje takovou nabídku studijních programů, které osloví nejenom maturanty, ale i další zájemce,“ říká náměstek ministra školství Robert Plaga. Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit ještě nyní. Řada vysokých škol vyhlásila dodatečná kola přijímaček s uzávěrkou přijímaček koncem srpna nebo začátkem září.


Celý text naleznete v deníku E15

7 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
18. srpna 2017 v 14:15  

Dost u toho nadpisu váhám v čem je to dobře a v čem je to špatně. na jednu stranu, pokud nikdo ničím neomezuje počet míst na VŠ, ačkoliv to všichni daňoví poplatníci platí, je to trochu mimo. Můžeme se dožít toho, že těch míst bude tolik, jak se rodí dětí. Nebo ještě víc. Přece studovat by měla pouze část, tedy ti, kteří na takové studium mají.
Jenže kolik to je? To se asi neví. nakonec to dopadne tak, že školní docházka bude v podstatě dvanáctiletá, všichni, tedy skoro, budou mít maturitu. tam už pomalu a jistě spějeme. nečeká nás tedy školní docházka sedmnáctiletá? není tam někde zakopanej pes s tím, jak nejsou lidi na práci? Fakt nevím, tak se na mě nezlobte...

BP řekl(a)...
18. srpna 2017 v 19:34  

Jednou (a nebude to dlouho trvat!) bude práce jen pro hrstku vyvolených. Takže se bude studovat až do důchodu.:-))

poste.restante řekl(a)...
18. srpna 2017 v 21:37  

Studovat na VŠ má ten, kdo má k tomu alespoň základní znalostní předpoklady, což dříve ověřovala maturita a pak přijímací zkoušky.

Dnes politikové, řídíce se názory "expertů" vytvořili systém, kde škola dostává peníze za studenta. No tak školy vytvářejí místa ke studiu. Co je na tom nepochopitelného?

A jestli je to dobře?
Je dobře, když se mladý člověk fláká do 26 a mění obor za oborem, školu za školou, jen aby měl zdravotní a sociální pokryto státem a spoustu volného času na zábavu a sem tam nějakou tu brigádu, či práci načerno?

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 10:19  

To je známý fakt už několik let. Tak jako kapacita studijních obotrů SŠ je schopna pokrýt všechny absolventy ZŠ.
Tedy všichni mohou studovat. Každý(pokud na to má) je schopen vhodným výběrem školy dojít k titulu. Jediné co to kazí, je státní maturita. Zaplať pánbu za ni, že trochu kazí ráj vzdělávacího byznysu. A otvírá problematiku vzdělávání.

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 10:21  

/manpower.cz/media/milenialove.pdf

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 16:09  

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3904995

Unknown řekl(a)...
20. srpna 2017 v 14:44  

vážení i nevážení kolegové,současní i minulí,dovoluji si vás pozvat, přestože jste ještě mladí,akční a plni sil, na fb otevřenou skupinu " učitelé senioři",kde můžete sdělovati své postřehy dle libosti,nikdo vás mazat nebude....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.