České děti neumějí hospodařit s kapesným, čtvrtina si peníze půjčuje

sobota 19. srpna 2017 ·

České děti neumějí příliš hospodařit s penězi. Většina rodičů se jim sice snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného, podle psychologů by však měli začít dříve – spolu s nástupem do školy. Trendem mezi školáky se přitom stalo vzájemné půjčování peněz, k němuž se přiznala čtvrtina dětí. Jedním z důvodů, proč lidé neumějí hospodařit s penězi, je nedostatečné finanční vzdělávání v dětství. Slabou finanční gramotnost dětí nicméně nezanedbává školský systém, ale rodiče. Informuje MF DNES.



První přímá zkušenost mnoha dětí s penězi začíná kapesným, které je má naučit správně hospodařit. Je však třeba zvolit správnou částku i načasování a vyladit systém odměn. Jak ukázal průzkum ČSOB, kterého se zúčastnilo tři sta rodičů a jejich dětí ve věku od šesti do osmnácti let a který banka poskytla MF DNES, české děti dostávají první kapesné průměrně v devíti letech.


Tento věk se ale podle výpovědí rodičů snižuje. Rodiče patnáctiletých dětí a starších totiž uvedli, že svým potomkům v průměru začali dávat peníze v jedenácti letech. Někteří rodiče mladších dětí naopak začínají s přidělováním kapesného už i sedmiletým a mladším dětem.


Podle psychologů je to správný krok. Za ideální milník, kdy dětem začít přidělovat vlastní peníze, totiž pokládají začátek školní docházky. „Každé dítě školního věku by mělo dostávat kapesné. Díky němu se učí hospodařit s penězi a rozpoznávat jejich hodnotu. Děti by totiž často chtěly všechno, co vidí. Neznají ale hodnotu peněz a nedokážou rozlišit, co je drahé a co laciné. Kapesné je to má naučit,“ vysvětluje psycholog a terapeut Rostislav Nesnídal.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. srpna 2017 v 7:34  

Moje oblíbené školní téma. Tudíž mohu konstatovat, že alespoň na naší škole skoro žádné dítě nemá to, co by se dalo nazvat kapesným! I pro mě to bylo šokující. A když už dítě nějaké peníze dostává , je to:
-nepravidelně
-na požádání
-pouze pro potřeby dítěte, tedy na blbosti
Rodiče vůbec neučí dítě např. šetření pomůcek - ztratil jsi kružítko? Kup si ho ze svého.
Příčinu neznám. nejdřív jsem si myslela, že je to sociální slabostí rodin, pak jsem přišla na to, že tak nečiní ani rodiče o hodně bohatší.
Přitom naše děti dostávaly kapesné od 1, třídy a od 7. mají vlastní účet a kartu s tím, že první léta jsem nastavovala limity.Banky si do 18 neúčtují nic.

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 9:39  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
20. srpna 2017 v 14:43  

vážení i nevážení kolegové,současní i minulí,dovoluji si vás pozvat, přestože jste ještě mladí,akční a plni sil, na fb otevřenou skupinu " učitelé senioři",kde můžete sdělovati své postřehy dle libosti,nikdo vás mazat nebude....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.