Velká mediální studie: Německá média selhala během migrační krize. Namísto kritického pohledu, podporovala vládní linii

středa 26. července 2017 ·

„Německá média byla příliš nekritická při popisování migrační krize v roce 2015, poskytla nerušený prostor pro politiku otevřených dveří Angely Merkelové a nevěnovala pozornost legitimním obavám obyčejných lidí. Vyplývá to z nové studie,“ píše britský list The Financial Times. A o studii referují i česká média.


Michael Haller (eijc.cz)
„Nekriticky přejala slogany politických elit a jejich eufemisticky přesvědčivou dikci. Média hlásala hesla vítací kultury,“ uvádí se ve studii, kterou zadala Nadace Otto Brennera. Vedoucím týmu byl profesor z univerzity v Lipsku Michael Haller, který dlouhá léta působil jako reportér časopisu Der Spiegel a koncem osmdesátých let jako vedoucí redakce listu Die Zeit.

Michael Haller upozorňuje podle serveru Novinky.cz na skutečnost, že lidé s odlišným nebo kritickým názorem byli umlčeni, báli se, že se stanou „morálním vyvrhelem“. Rozjela se tak „spirála mlčení“, uvádí studie. Lidé navíc ztratili důvěru v média a začali je označovat za lživá.

„Velká část novinářů ignorovala svou profesní roli a zanedbala funkci, kterou média mají,“ uvedl Haller. Síla názoru měla podle jeho slov zřejmě kompenzovat nedostatek a slabost faktů. Zpravodajské texty byly často zabarveny komentářovými pasážemi. „Sentimentální příběhy o dobrých lidech a velmi málo kritických a oprávněných otázek,“ tvrdí Haller.

Více než reálné problémy, s nimiž se nově příchozí v Německu setkávali, nebo obavy Němců, totiž velkou část novinářů podle Hallera zajímaly abstraktní představy vládních politiků v Berlíně.

To se podle Hallera změnilo až po násilných excesech během silvestrovské noci na přelomu roku 2015 a 2016, kdy cizinci z arabských a afrických zemí v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších městech napadali a sexuálně obtěžovali procházející ženy. „V té době už ale v médiích zcela převládal diskurz odrážející oficiální vládní politiku, který byl běžnému životu velmi vzdálený,“ vysvětluje Haller podle serveru iDNES.cz.


Citované texty naleznete zde, zde a zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. července 2017 v 6:48  

média neselhávají,dělají přesně to,za co jsou placená

Simona CARCY řekl(a)...
27. července 2017 v 6:52  

A naše média včetně tohoto podporují inkluzi, migraci a další pochybně koncipované projekty.

Tajný Učitel řekl(a)...
27. července 2017 v 7:25  

Proto je čr plná uprchlíků.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. července 2017 v 7:43  

TU - řeč je o mediálních informacích. Kapišto?
A mediální informace (jakéhokoli druhu) jsou na stejně blbé úrovni, jako v Německu.

Jiri Janecek řekl(a)...
27. července 2017 v 9:26  

Trendem v médiích je pozitivní příběh... To usnadňuje sklouznutí k tendenčnosti. Nebo možná - jak píše laimes - aby se snáze plnila požadovaná role médií, stal se trendem v žurnalistice pozitivní příběh...

Simona CARCY řekl(a)...
27. července 2017 v 10:32  

Pane Janečku, nejsem si jista, že jde o trend, ale spíše o jednotlivé případy. Podle mne noviny prodává spíše černá kronika - kdo koho zabil a kolik si odsedí, kolik bylo ve spadlém letadle lidí, o kolik zdražilo máslo a kdy to skončí....
Tragédie táhnou. Nebo Iveta Bartošová - tam byla médiím pozitivní linka zcela u výfuku, obyčejná štvanice laciné kořisti, která jim prodávala barvotisková šidítka, kterým už nelze říkat noviny a tvůrcům žurnalisté.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. července 2017 v 13:30  

Tady se to vědělo i bez studií, akorát pár inteligentů si myslelo, že je to všechno pravda.

Už jsi se vrátil z Itálie?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.