Ministr Jan Chvojka: Koncept občanského vzdělávání předložíme v září

středa 26. července 2017 ·

Dnes se v Lichtenštejnském paláci v Praze uskutečnila veřejná konzultace k základnímu rámci občanského vzdělávání. Účastnilo se jí na 80 odborníků z řad veřejné správy, školství a vzdělávacích institucí. Ministr Jan Chvojka, pod jehož patronací se akce konala, označil občanské vzdělávání za jeden z hlavních nástrojů pro rozvoj občanské společnosti a demokracie v České republice. Zdůraznil, že občanské vzdělávání by mělo být postaveno na dvou pilířích, na Ústavě ČR a Listině základních práv a svobod.


Jan Chvojka (vlada.cz)
„Považuji za důležité, aby občanské vzdělávání bylo především nadstranické a nebylo prvoplánově propagandistické. Nesmí být nastaveno tak, že by vedlo ke zneužití či manipulaci s občany“, řekl ministr Jan Chvojka a dodal, že usiluje o konsenzus všech demokratických politických stran.

Ke zpracování koncepce vede mimo jiné podle ministra i skutečnost, že současný demokratický systém je veřejností vnímán jako samozřejmost a dochází tedy k představě, že o něj není nutné pečovat. Nicméně ze samotné evropské historie vyplývá fakt, jak křehká svoboda bývá.

„Jsem proto rád, že dnes jsme se poměrně intenzivně věnovali nacházení souladu na základních parametrech občanského vzdělávání. Aby mělo občanské vzdělávání v budoucnu smysl, musíme pro něj najít vyvážený, udržitelný a přijatelný rámec, který demokracii pomůže posilovat, nikoliv jí škodit,“ podtrhl ministr.

Koncept občanského vzdělávání nyní projedná pracovní skupina v Poslanecké sněmovně a poté projde meziresortním připomínkovým řízením. „V září předložím tento materiál vládě ke schválení“, dodal ministr Chvojka.


Zdroj: Tisková zpráva vlády ČR

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. července 2017 v 19:43  

vida bude občanský vuml

Pavel Doležel řekl(a)...
29. července 2017 v 12:48  

Á, zase koncept. A zabýval se někdo už otázkou jaký koncept by mělo mít vytváření konceptů? Škoda, že nemůžu být sprostý, protože by mě soudruh redaktor smazal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.