Více než čtvrtina dětí z domovů chodí na speciální základní školu

středa 7. června 2017 ·

Téměř tři z deseti dětí (28 procent), které vyrůstají v dětských domovech, navštěvují speciální základní školu. Ze starších dětí navštěvuje 72 procent učiliště a čtvrtina některou ze středních škol. Tři procenta náctiletých studují na gymnáziu. Na 43 procent těchto dětí studium na středoškolském stupni nedokončí. Vyplývá to z průzkumu agentury Perfect Crowd pro Nadaci Terezy Maxové. Informuje ČTK.


Průzkum také ukázal, že studentů vyšších odborných škol nebo vysokých škol jsou dvě procenta, z toho vysokoškoláků je 1,3 procenta. Mezi nejčastější problémy či bariéry, které dětem brání k dosažení vyššího vzdělání, patří z pohledu vedení dětských domovů zanedbání péče původní rodinou nebo malá či žádná podpora v rodině.

Problémem bývá i nižší sebevědomí a motivace, případně vrozená omezení jako nízké IQ. Na formování dítěte a jeho motivaci působí i fakt, že domovům není v dostatečné míře zajištěna podpora doučování, psychologická podpora či kroužky, zjistila nadace.

Handicap v dosažení lepší práce s dětmi, které jsou aktuálně v domovech, vidí ředitelé dětských domovů mimo jiné ve vysokém počtu dětí na nízký počet vychovatelů. Zanedbávanou aktivitou je také terénní služba a práce s biologickou rodinou.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
7. června 2017 v 8:26  

No, šak domovy zrušíme a "ešče vám ukážem, jací sme kabrňáci"...
---
Jinak mluvit o nízkém IQ jako o vrozeném omezení mi přijde podobně nekorektní jako napsat, že "černoši mají hudbu v genech" (kde je naspoň možné to chápat jako "sociální geny").

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. června 2017 v 10:54  

Pane janečku, budete se divit, ale nízké IQ je opravdu často vrozené. Proto se také nedá "vyléčit" a musí být diagnostikováno do 18 let.

Jiri Janecek řekl(a)...
7. června 2017 v 13:12  

Nebudu... Akorát jsem přehlédl tu větu o zanedbané péči předtím a vrozené IQ a nízké sebevědomí přišly mému algoritmickému myšlení neúplné.

Možná by bylo dobré se ptát, proč nadace TM zadává takový průzkum a zda nemůže být v budoucnu nějak dezinterpretován a zneužit.
Přece jen, dětské domovy jsou trnem v oku jak té moderní levici (spousta mist v následném sociálním projektování...), tak klasické pravici (přece jen jsou to baráky s pěknými zahradami)

mirek vaněk řekl(a)...
7. června 2017 v 14:08  

No pro úplnost bych se zeptal, kolik procent rodičů dětí v domovech jsou vysokoškoláci. A jaká je korelace mezi vzděláním rodičů(genetikou) a výsledky dětí.
Zdá se mi ten průzkum neúplný.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. června 2017 v 16:15  

A to je dobře, nebo špatně, nebo z toho vyplývá, že je moc domovů a moc speciálních škol, nebo co tím vlastně chtěl básník říci? Já jsem to nečekal. myslel jsem doteď, že do domovu přicházejí děti z IQ nad 150 a že většinou jdou rovnou na vysokou.

Unknown řekl(a)...
8. června 2017 v 11:14  

Od rodičů přebíráme 50% genetického materiálu, od prarodičů 25%, od praprarodičů pak 12,5%,...
Bohužel, zase se objevují supermoderní teorie, které nadřazují výchovu a vzdělávání nad genetické předpoklady. Takto teoretizovali "vědci" především v tehdejším SSSR a málem genetiku zrušili úplně.

Jiri Janecek řekl(a)...
8. června 2017 v 11:52  

No, já bych se sovětských vědců trochu zastal...
Dějte mi zdravé jednodenní dítě jaderných fyziků z Harvardu a do školy vám dodám v sedmi připadech z deseti dítě hraniční... A ani ho nebudu muset nějak intoxikovat nebo zavírat do sklepa.

Na druhou stranu vůbec netvrdím, že z dítěte profetované smažky, kterou oplodnil vlastní bratranec, udělám cokoli pozitivního.

U dětí z dětstkých domovů půdpobí obvykle oba dva ty negativní faktory v jednom směru... Prodávat se to bude jako "dětské domovy nezvládají vzdělávání dětí".

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. června 2017 v 17:31  

Zadne specialni zakladni skoly neexistuji. Do specialnich skol chodi zaci se stredni a tezkou retardaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.