Počty asistentů ve školách rostou po tisících

středa 7. června 2017 ·

Školy přijímají asistenty pro znevýhodněné a postižené děti ve velkém. Jen během tohoto školního roku jich přibylo několik tisíc a další budou ještě přibývat. K tomu jim výrazně po zvýšení dotací státu vzrostou platy. Ještě před dvěma lety v září si celkový počet 6708 plných úvazků dělilo mezi sebou 10 382 asistentů pedagoga. Loni v září už to bylo 8831 úvazků na 13 299 asistentů. Za první čtvrtletí tohoto roku bylo evidováno 11 038 plných úvazků. Kdyby byl zachován stejný poměr mezi počtem úvazků a asistentů, odpovídalo by to nyní 16 až 17 tisícům asistentů v terénu. Informuje deník Právo.


V tomto školním roce na nové podpory dosáhlo už 26 949 dětí s handicapem z celkového množství téměř 906 tisíc žáků v základních školách. Ministerstvo školství pro ně do konce února rozdělilo 954 miliónů korun. I ministerstvo zaskočil obrovský zájem o diagnózy pro postižené. Poradenská zařízení, která děti vyšetřují, k diagnózám určují přesné finanční částky na jejich podporu. K tomu patří i určení asistentské služby. A plat asistenta podle nových pravidel, která začala nabíhat od září, by měl být také vyšší.

Zatímco v minulosti se mzda na plný úvazek pohybovala v průměru kolem 11 tisíc korun, podle nových pravidel by měla činit až 18 tisíc. A krajské úřady mají už peníze proplácet automaticky, a ne jako doposud, kdy dodávaly peníze jen na část platu asistenta a někdy třeba nic. Škola pak musela hradit mzdy z vlastních peněz, například ze sumy určené na odměny učitelů.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

8 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. června 2017 v 8:10  

Na asistenty bez vzdělání, "posbírané na úřadech práce", peníze máme, ale zaplatit učitele, na to ne.

Michale stačí? Můžu si jenom nevěcně postěžovat?

Hezký den!!! Asistentům zdar!!!!!!

mirek vaněk řekl(a)...
7. června 2017 v 8:10  

No vidíte. a hned omladíme pedagogické sbory. To by v tom byl čert, aby to nevyšlo. Jen kdo je zaplatí? A budou asistenti použitelní?

Jiri Janecek řekl(a)...
7. června 2017 v 8:33  

A co vyrobené ingoty, oseté hektary a rozorané meze?

Kolik je ve školách dětí, které potřebují asistenta? Kolik asistentů je ideálně potřeba?
A jaký postoj k tomu mají pedagogové učící ve třídách s dětmi s asistentem?

Tomáš Barták řekl(a)...
7. června 2017 v 8:54  

A peníze na AP vezmeme z učitelských plat. Ta inkluze je ale levná a účinná. Nebo je to jinak? Co na to paní ministryně, paní Zapletalová, Laurenčíková, Felcmanová...atd...

Kdy přijdeme na to, že je to nesmysl?

Tomáš Barták řekl(a)...
7. června 2017 v 8:57  

Oprava: ...platů.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. června 2017 v 10:55  

Postižené děti potřebují někoho, kdo je opravdu umí učit. A to asistent není!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. června 2017 v 11:39  

Učitel také ne. Já určitě ne.

Jaroš řekl(a)...
7. června 2017 v 15:51  

Kvalifikovaného asistenta nenajdete. Nabízený půlúvazek vezme tak akorát člověk v nouzi nebo důchodce. Samozřejmě, že bez ped. vzdělání. O tom, že poradny v drtivé většině nabízí ke stupni 2 a 3 jen poloviční úvazky, se nemluví. MŠMT zapomnělo vedle přímé vyuč. povinnosti na nepřímou. A kam se nám poděli asistenti pedagoga pro žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí? Jak je napasovat na poradenské zprávy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.