Děti jsou stále agresivnější. Rodiče můžou všechno, my nic, míní učitelka

pátek 24. března 2017 ·

„V mnoha případech se k nám rodiče chovají tržně: já jsem tu pánem, já si platím školné – a vy budete, paní učitelko, poslouchat mé dítě a opovažte se na něj zamračit nebo mu něco vytknout!,“ říká v rozhovoru pro magazín Rodina Dnes učitelka mateřské školy Iva Nekvasilová. V hlavním článku magazínu dostává slovo i učitelka základní školy Ivana Krumplová. Obě mluví o problémech školství, současných dětech, rodičích i učitelích.

Iva Nekvasilová v rozhovoru také říká:

Většinou jsou děti opravdu nesamostatné a nesoustředěné. Bývají agresivnější než dřív, individualisti, mamánci – hlavně kluci. Jsou velmi často nervově labilní, mají poruchy, o kterých rodiče ani nevědí a hlavně nechtějí vědět, protože by je museli řešit. Jsou tu i dobré a zdravé děti, prostě normální zlobidla, ale těch je míň a míň.

Rodiče můžou všechno, my nic.

Rodiče se neptají dítěte: „Byl jsi hodný?“ Ptají se: „Byla paní učitelka hodná?“ Ano, jsou i super rodiče, kteří s námi spolupracují, váží si nás, ale těch je velmi málo. Většinou nám dávají najevo, že jsme jen tzv. hlídačky. Už se mi stalo, že mi rodiče na konci školního roku poděkovali za „hlídání“. Ale to je ještě fajn, někteří se ani nerozloučí.

Ivana Krumplová, učitelka na ZŠ Krásovy domy v Pelhřimově:

Ivana Krumplová (repro ČT)
Je pravda, že současná příliš liberální výchova, bezmezná důvěra rodičů ve všechno, co dítě řekne, aniž by si to ověřili u pedagoga, jsou někdy problém. Rodiče taky často přeceňují schopnosti svých dětí, projektují si do nich své ambice a občas i dokážou atakovat učitele ohledně „vylepšení známek“. Stává se, že někteří rodiče nerespektují ani takové věci, jako že učitel jejich dítě přesadil, a přijdou do školy s rezolutním požadavkem, aby se to změnilo, přestože netuší nic o situaci ve třídě. Respektování učitele ze strany rodičů samozřejmě souvisí s postojem celé společnosti.

Post učitele je v našem státě společensky i finančně velice nedoceněný. Přitom učitel se musí neustále vzdělávat, získávat nové informace, zdokonalovat metody výuky, psychologicky zvládat vedení dětí, řešit každodenní výchovné problémy, umět děti nadchnout pro výuku, být kamarádem, poradcem, psychologem…


Celý text naleznete v dnešním vydání magazínu Rodina DNES

1 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. března 2017 v 14:20  

Kdyby tak paní učitelka věděla, že je tím, že to s dětmi neumí, určitě by si veřejně nestěžovala. Jací pak agresívní rodiče, nebo dokonce malá robátka? No fuj. Sama je neschopná. ŽE?

TU by jí to vysvětlil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.