Pavel Jungwirth: Jak učit chemii? Vyhodit třídu do povětří!

úterý 13. prosince 2016 ·

„O učení technických a přírodovědných předmětů mluvil před týdnem v Českém rozhlase plus velice zajímavě profesor Pavel Jungwirth. Na otázku, jak nejlépe učit chemii, v nadsázce odpověděl, že je dobré napřed vyhodit třídu do povětří a pak prozradit, na základě jakých vzorečků se to stalo. Fakt je, že v českých školách se to dělá většinou obráceně. Děti se učí vzorečky a výpočty, aniž vědí, k čemu prakticky slouží,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Pavel Jungwirth (uochb.cz)
Na svoji zkušenost při studiu vzpomínal Pavel Jungwirth jako na z velké části pasivní: „Model frontální výuky je strašně starý a možná sahá až k počátkům naší křesťanské civilizace. Je okopírovaný z kostela. Kněz, který je jediný v kostele umí číst a psát, má tu knihu - Bibli - čte z ní a vykládá ji. Proti němu stojí ten nevzdělaný dav. To se ve středověku přeneslo do univerzit, nakonec jsou to chrámy učení.”

Jeho metodou je otočit role pedagoga a studenta, například nechává žáky shrnout předchozí hodinu. „Udělat ze studia přednášejícího, setřít rozdíl mezi knězem a lidem obecným,” popisoval svoje přednášky.

Jungwirth mluvil i o vlivu moderních technologií na výuku a v té souvislosti i o rozšiřování on-line kurzů především v anglosaském světě. „Když na přednášku nejdete a podíváte se na ni na videu, to je rozdíl asi jako mezi tím, jít do restaurace na nějaké dobré jídlo a otevřít si konzervu. Není to úplně ono, ale člověk se tím taky nají. A v Americe stojí rok studia řádově milion korun, online kurz je částečně zadarmo, částečně za zlomek ceny studia,” vysvětloval.

A dodal: „Není to tak, že technologie nás automaticky posunou někam dopředu. Ani na základních školách nefunguje to, že má každý tablet. Spíš jde o to, že když o tom budeme hodně přemýšlet, tak se dají nové technologie chytře využít a dají se kombinovat s živým přednášejícím. To považuji za budoucnost výuky.“


Celý text Radky Kvačkové naleznete v dnešním vydání Lidových novin

Záznam rozhlasového vystoupení Pavla Jungwirtha je ke stažení zde

2 komentářů:

Nowak řekl(a)...
13. prosince 2016 v 20:08  

Děti se učí vzorečky a výpočty, aniž vědí, k čemu prakticky slouží,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.

RK opět ví, jak na to. Pořadí pokus - vzoreček jje jistě dobré. Pak přijde vysvětlení, jak ten vzoreček vzniknul a pár podobných na procvičení. Pak přijde otázka Proč to bouchlo? Co s e stalo? Rovnice, vysvětlení podstaty děje, třeba výpočet.

Pan Jungwirth je významný odborník. Nelze ho však brát doslova. Nejen s tím vyhozením školy do povětří. Farář při bohoslužbách nevede přednášku jako na VŠ, věřící se bohoslužby aktivně účastní (třeba si to na Vánoce vyzkoušejte). Středověká univerzita byla asi daleko živější než jsou přednášky, jaké známe my.

Jiri Janecek řekl(a)...
14. prosince 2016 v 14:42  

On Pavel Jungwirth mluví na základě svých zkušeností s volitelnou přednáškou pro studenty vyšších ročníků na výběrové VŠ. Přenést vše, co říká, třeba už na přednášku z obecné fyziky nebo lineární algebry pro 1. ročník asi úplně nejde (aspoň v našich podmínkách, kdy každá VŠ musí mít nějakou vyhazovačku). O SŠ a ZŠ nemluvě...
---
Děti se učí "vzorečky" hlavně proto, aby ty, které je nepochopí či nezvládnou používat, nechtěly třeba v budoucnu studovat silnoproudou elektrotechniku nebo jadernou fyziku.
Ale Kvačkové to asi nemá smysl říkat. To už je fakt snažší vysvětlit Novákové z 8.A ten Ohmův zákon...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.