Praktická výuka má přejít do firem

středa 14. prosince 2016 ·

Učit teorii ve škole a praxi ve firmách. S takovým plánem přišlo na pondělní jednání krajské tripartity vedení Moravskoslezského kraje. Hejtman Ivo Vondrák by první třídy středních škol, které by učily v systému tzv. duálního vzdělávání, otevřel už příští rok v září. „Duální vzdělávání“ podporuje i ministryně školství Kateřina Valachová.


Ivo Vondrák (twitter.com)
„Je tady málo lidí, kteří by byli připraveni pro technické disciplíny. To je věc, kterou chceme napravit a řešit cestou duálního vzdělávání,“ řekl Vondrák podle deníku Právo. A dodal, že hejtmanství se pokusí o pilotní řešení tohoto problému a začne hledat školy a podniky, které by se projektu zúčastnily.

Kvůli projektu chce kraj uspořádat zkraje roku workshop, na kterém by se setkaly školy a podniky, které by měly zájem se pilotního projektu zúčastnit. „Právě tam bychom chtěli zmapovat, kolik škol a podniků je ochotno do toho vstoupit,“ avizoval Vondrák. Upozornil, že to nebude jednoduché pro školy ani firmy, které budou muset připravit bezpečné prostředí pro výuku. „Ale myslím, že to řešitelné je a že se dobereme k nějakým konkrétním číslům, kolika škol a podniků by se to týkalo,“ nastínil.

Na úterní konferenci Budoucnost technického vzdělávání 2016 mluvila o podpoře technického a odborného vzdělávání i Kateřina Valachová. "V tuto chvíli je v Poslanecké sněmovně těsně před schválením rámec podpory odborného vzdělávání v našem školském systému. Jsem ráda, že nejpozději od 1. září 2017 budou mít zaměstnavatelé i ředitelé škol ve školském zákoně oporu pro odborné a duální vzdělávání. Zároveň ředitelé středních odborných škol budou mít právo sestavit z řad zaměstnavatelů poradní týmy, které budou moci ovlivňovat vzdělávání v rámci středních odborných škol," řekla ministryně.

Od 1. září 2017 dojde podle ministryně také k významné změně dotačního programu pro odborné vzdělávání, kde budou více podporovány zejména ty kraje, kterým se daří uspět v inovacích u tradičních oborů typických pro daný kraj.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo, tiskovou zprávu MŠMT zde, další informace zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. prosince 2016 v 9:50  

Kolik zalatíte firmě, aby si mladého lempla nasadila do fabriky? To radši přiveze rumuna nebo mongolce.
Nemáte představu o neschopnosti českých žáků.

Unknown řekl(a)...
14. prosince 2016 v 11:11  

čeští žáci tynejdři jsou stejní jako jinde,a těžko mohou konkurovat rumunskému či mongolskému inženýrovi,pastevci sobů do evropy nejezdí

Ygrain řekl(a)...
14. prosince 2016 v 12:16  

"Nemáte představu o neschopnosti českých žáků."

Zas taková tragédie to není, co chodívám na kontrolu praxí, dokážou se upíchnout ledaskde. Bývá to i tak, že pokud se na praxi osvědčí, firma jim nabídne letní brigádu a po ukončení studia smlouvu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.