Ředitelka základní školy: Chceme po rodičích, aby se na přípravě dětí více podíleli

úterý 13. prosince 2016 ·

ZŠ Máchovka v Děčíně je specifická tím, že ji navštěvuje poměrně velký počet dětí z chudších poměrů, ohrožených sociálním vyloučením. Z celkového počtu je to stabilně kolem 25 % procent. „Pro většinu škol je to hodně práce navíc, ale my to tak nevnímáme. Čekala jsem, až ke změně legislativy dojde, protože to bylo už neudržitelné,“ komentuje ředitelka školy Alena Tomášková „inkluzivní“ novelu školského zákona v reportáži Kateřiny Lánské.

Alena Tomášková (máchovka.cz)
Děti, které mají výukové problémy a rodiče jim nemohou nebo nedokáží pomoci, mohou navštěvovat odpolední školu. Učitelé si je sami vytipují, kontaktují rodiče, se kterými sepíší smlouvu, a žák poté chodí dvakrát týdně na skupinové doučování, které zajišťují sami učitelé nebo asistenti pedagoga.

Na prvním stupni kromě toho funguje malá družinka, která je určená pro děti rodičů, kteří jsou v hmotné nouzi a nemají prostředky na to, aby dětem platili běžnou družinu, a zároveň jim v mnoha případech nejsou schopni pomoci se školní přípravou. I s nimi škola sepisuje smlouvu, která je zavazuje ke spolupráci.

Ta je oproti smlouvě na odpolední školu přísnější. „Snažíme se rodiče zapojovat. Jakmile si zvyknou a zjistí, že to dětem pomáhá, tak přitvrdíme a chceme po nich, aby se na přípravě dětí více podíleli. Zájemců máme opravdu dost,“ popisuje ředitelka, jak přistupuje ke spolupráci s rodiči.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. prosince 2016 v 13:59  


paní ředitelko,udělejte si jednu třídu prospěchem 123 a druhou 345 a nemusíte vymýšlet pitomosti

Eva Adamová řekl(a)...
13. prosince 2016 v 19:23  

Ještě by nám mohla paní ředitelka prozradit, z čeho učitelům přesčasové hodiny nadúvazek platí (připomínám, že mají být placeny dvojnásobnou částkou jako běžná hodina), na mnoha školách totiž díky chybějícím penězům neplatí ani suplováné hodiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.