Tomáš Prouza: Potřebujeme takové školství, které společnost připraví i na výzvy, o nichž dnes nic nevíme.

pátek 18. listopadu 2016 ·

Bylo by bláhové měnit vzdělávací systém, který nám připraví „lidské zdroje“ do roku 2070, jen proto, že v roce 2016 je v nějakém sektoru málo zaměstnanců. Tento přístup nefungoval v plánované ekonomice a nebude fungovat ani nyní. Potřeby trhu práce je stále těžší odhadovat na dekádu dopředu, natož na celý aktivní život jedince. Každý by proto měl jít bez obav studovat obor, ve kterém cítí, že může vyniknout. Koho počítače nebaví, nikdy nebude dobrým informatikem. Píše v komentáři pro E15 státní tajemník pro evropské záležitosti a digitální koordinátor vlády ČR Tomáš Prouza.  

Prouza pokračuje:

Tomáš Prouza (twitter.com)
Škola 4.0 proto neznamená informatický obor. Školou 4.0 mohou být všechny obory, pokud své absolventy připraví i na radikální změny povolání několikrát za život. Těm se v budoucnu nejspíš nebude možné vyhnout – potřeby trhu práce se mění se změnami struktury ekonomiky.

Jak tedy školy 4.0 docílit? Technikům a informatikům dát sociálně-vědní základ včetně společenských dovedností. A studenty uměnovědních oborů vybavit základem informatickým a digitálním. Všechny důkladně učit jazykům. Celý systém podpořit důkladným celoživotním vzděláváním, které umožní zaměstnancům držet krok s dobou i v pokročilém věku.

Nijak nechci degradovat potřebu specializace, ta je samozřejmě velmi důležitá. I specialisté ale musejí být připraveni na možnost, že budou muset v průběhu své kariéry zcela změnit obor, a měli by být schopni sledovat a chápat své okolí i za hranicemi České republiky.

Hlavní ambicí vzdělávacího systému nesmí být pouze vychovávat kompetentní „lidské zdroje“ pro firmy, ale obávám se, že budeme stále více potřebovat také kompetentní občany, kteří jsou schopni pracovat s informacemi, analyzovat je a autonomně se rozhodovat.

Potřebujeme zkrátka školství, které co nejlépe připraví naši společnost i na ty výzvy, které ji v budoucnu čekají, ale o nichž zatím nic nevíme.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 10:47  

Znamená to:
-lidé (žáci) se musí naučit improvizovat
-lidé (žáci) musí být připraveni čelit i drsným problémů (bez umetání cestiček)
-lidé (žáci) musí mít dostatek základních znalostí v hlavě (bez gůglování)
-lidé( žáci) musí být samostatní (nebýt přilepení na rodiče apod.)
-lidé (žáci) musí být pilní a pracovití (ne jen cestovat)
-lidé (žáci) musí mít sebedisciplinu
To jen tak namátkou.

Unknown řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 12:24  

žáci se musí naučit přežít v třídně-sociální džungli,já jeho nebo on mě,musí být silní,mladí,zdraví a neilosrdní a ti co budou slabí,nemocní, staří a neschopní se musí neučit přežít z vyžebraného a z odpadků

Unknown řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 14:54  

"Hlavní ambicí vzdělávacího systému nesmí být pouze vychovávat kompetentní „lidské zdroje“ pro firmy, ale obávám se, že budeme stále více potřebovat také kompetentní občany, kteří jsou schopni pracovat s informacemi, analyzovat je a autonomně se rozhodovat."

To jsou novinky. Chce to školství stylu život je boj. A pěkně přijímačky, státní testy. A cvičit a cvičit!!!!

Jiri Janecek řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 18:45  

Je úkolem školství připravovat společnost na něco? Není tím úkolem spíš připravovat* děti pro život ve společnosti?
Myslím, že i malování vzdušných zámků by mělo začínat u správného používání jazyka.

Taky bych asi potřeboval nějak přehledně ujasnit to číslování Průmyslů, Vzdělání a Společností...

Mně ten člověk přijde jak nějaký generátor prázdných frází. Nad každou větou si člověk pět minut lámu hlavu a většinou dojdu k závěru, že není důležité něco říct, ale mluvit... Od digitálního koordinátora vlády bych čekal něco lepšího. Raději ani nechci vidět výplody koordinátora vlastní autoevaluace vlády...

*) Rozvíjet kompetence podle jednoho tábora. Třídit podle předpokladů podle druhého.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.