Synovi se spolužáci smějí kvůli mobilu a oblečení. Co mu poradit?

pátek 18. listopadu 2016 ·

"Pracuji jako knihovnice a můj plat tak není zrovna závratný, můj manžel má stejnou profesi a nemůžeme si proto moc dovolit vyhazovat za drahé věci. Neřekla bych, že žijeme v nedostatku. Jenže náš desetiletý Tadeáš za mnou dneska přišel po škole do knihovny a byl celý přešlý. Po cestě domů z něj nakonec vypadlo, že si spolužáci dělají legraci z jeho oblečení a telefonu. Vždycky jsme syna vychovávali k tomu, aby byl spokojen i s málem a zdálo se mi, že se nám to dařilo. Ale dneska se málem rozplakal, bylo vidět, že je mu to opravdu líto a je to pro něj nefér," píše čtenářka do poradny magazínu OnaDnes.cz.

A pokračuje:

"Napadlo mě tedy, že bychom mu k Vánocům mohli koupit lepší mobil. Jenže manžel s tím momentálně nesouhlasí, že se prý syn musí otrkat a zocelit, protože v životě to bude ještě drsnější."


Z odpovědi psycholožky Kateřiny Sivekové Křižákové:

Kateřina Siveková Křižáková
Nelze označit jako správné či nesprávné jít cestou, kterou chce jít váš muž, či kterou zvažujete vy - tedy mobil zakoupit. Určitě je však důležité si za svým rozhodnutím stát a mít ho v souladu s tím, jaké hodnoty jako rodina i vy rodiče vyznáváte.

Pokud se vám nepovede sjednotit se s manželem v postupu a jako příliš konfliktní či kontraproduktivní by se ukázalo postupovat dle vaší představy, pokračujte v diskusi s Tadeášem o tom, jak to prostě cítíte vy a váš muž. Je zdravé se v době dětství a dospívání potýkat s nějakým nedostatkem a učit se, jak s tím nakládat. Hledat cestu například v čase stráveným se synem nebo v nějaké tvořivé činnosti, či klást důraz na hodnotu vzdělání, sportu atd.

Je pravděpodobné, že nějaký hmotný nedostatek zažije váš syn i jako dospělý muž a může se pak v takové chvíli obrátit ke své zkušenosti z dětství, kdy si nedostatek vykompenzoval nějakou zdravou činností či postojem.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 10:41  

A já se domnívala, jak se ty děti ve škole náramně obohacují. No, poopravím, rozhodně se to domnívala třeba paní Macková nebo Laurenčíková. Já bych matku poslala za nimi, než za nějakou obyčejnou psycholožkou.

Unknown řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 12:18  

vysvětlit mu že jste prostě socky a tak že to v kapitalismu chodí a že se musí hodně učit a stát se bohatým nebo hodně sportovat aby si u bohatých vzal co bude chtít

Unknown řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 12:27  

Stačí synovi vysvětlit, že se takto dětí "bohatých" smějí i učitelům. Učitel jezdí do školy a ze školy "masnou tyčí", nemá mobil za 20 tisíc, nemá na sobě značkové oblečení, na dovolenou jezdí k rybníku a přinejlepším do Chorvatska a oblíbeným se stává rčení: "Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí".

Veronika řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 13:37  

Bacha na chytré malé chlapečky!
Dokonce i milující matky již pochopily, že když jim prvostupňové dítě tvrdí, že celá třída má mobil a tablet, je to daleko od pravdy. Nově jsem zažila, že dítě doma tvrdilo, že se mu ostatní smějí kvůli mobilu. Nebyla to pravda, mobil mělo jen pár dětí a ty ostatní tiše záviděly. Dítko operovalo s tím, že rodiče budou mít špatné svědomí, lepší mobil dostane a bude moct machrovat.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. listopadu 2016 v 14:14  

https://www.respekt.cz/denni-menu/bohati-nevnimaji-sve-blizni-a-jejich-problemy-potvrdila-veda

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 1:59  

Je zdravé se v době dětství a dospívání potýkat s nějakým nedostatkem a učit se, jak s tím nakládat. Hledat cestu například v čase stráveným se synem nebo v nějaké tvořivé činnosti, či klást důraz na hodnotu vzdělání, sportu atd.

Je pravděpodobné, že nějaký hmotný nedostatek zažije váš syn i jako dospělý muž a může se pak v takové chvíli obrátit ke své zkušenosti z dětství, kdy si nedostatek vykompenzoval nějakou zdravou činností či postojem.


Souhlasím.

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 2:03  

PS: Platí to i pro děvčata.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.