Pivovarští učni vymizeli, chybět budou i kameníci, čalouníci a pokrývači. Kdo zůstane, čeká ho digitalizace

sobota 24. září 2016 ·

Před jedenácti lety se v Česku vyučilo čtrnáct učňů v oboru sladovník-pivovarník. Vloni už žádný. Pro příští roky tak musí pivovary počítat s tím, že zájem o tento obor mezi žáky klesl na nulu. Podobně je to i v dalších potravinářských oborech, úbytek vyučených uzenářů činí za poslední dekádu 60 procent, u pekařů 40 procent. Vyplývá to z doposud největšího průzkumu o řemeslech a řemeslnicích, který nechala udělat Asociace malých a středních podniků (AMSP). Informují o něm Hospodářské noviny.


Karel Havlíček (amsp.cz)
Nezájem mezi žáky základních škol při volbě povolání panuje i v dalších oborech, jako jsou pokrývači, kameníci nebo čalouníci. V těchto profesích za posledních deset let ubylo 70 až 80 procent zájemců o vyučení. "Učňovská střediska dnes běžně mají čtyřicet procent volné kapacity, školy přitom potřebují žáky, úmyslně neříkám dobré žáky, potřebují prostě žáky," řekl Václav Tichý, ředitel Středního odborného učiliště nábytkářského v Liberci.

Podle předsedy představenstva AMSP Karla Havlíčka by zájem o řemesla mohl oživit nástup digitalizace. "Chytrá domácnost je dnes automatická pro každého, kdo staví. Před deseti lety by to znělo jako sci-fi, dnes s tím řemeslník musí pracovat. To je obrovská výzva pro školy," řekl Havlíček.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
24. září 2016 v 20:43  

Jen žáci nestačí. Měli by to být chytří žáci, protože i řemeslník musí být chytrý. Jinak je nahraditelný kýmkoli. Pokud chceme vychovávat maníka na podpoře, tak může studovat cokoliv a nemusí umět nic. Jde pak jen o hlídání žáka a jeho zabavení.

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. září 2016 v 22:22  

protože i řemeslník musí být chytrý

Pardon, ne i řemeslník... Ale:
Řemeslník musí být chytrý, zručný, pracovitý. Řemeslník musí být mistr(!) v oboru.
Znovu říkám, že lituji, že jsem se nevyučil nějakému řemeslu.
To aby i po mně něco hodnotného zůstalo.

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 9:23  

u nás na hřbitově bojují dva kameníci,třetí rozdává pod lampičky lístečky,

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 9:34  

říkám si,který diverzant neustále píše,že chybí nějaká profese,v 89 jsme měli v kraji 8 pivovarů dnes 1 !kominíků přetlak,k nám chodí jeden ing. kominík a další dva házejí do schránky lístečky a prý nejsou kominíci,prý nejsou obraběči,soused sedí doma a dělá 3 týdny za kvartál když má firma zakázku,to vypadá tak,že by si páni kapitalisti přáli doma sedící armádu kvalifikovaných lidí s praxí ,kteří přiběhnou tři na zavolání,když je zakázka,a on si vybere toho nejlevnějšího

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 9:40  

jo pytlíku,hákoval bys dvanáctky a nadával na kantory jak se válej doma tři měsíce v roce za dvojnásobnej plat,nebo bys byl tím šikovným,jako můj kamarád,byl bys osvč-podnikatel !.chdil na šroťák,hrahal se v elmatroši a dělal ze šrotu nové zásuvky,jističe apod a prodával je stavebníkům

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 9:41  

p.s. a občas by po tobě zůstal vyhořelej barák

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 14:27  

Pro laimes28.

Na instalatéra se čeká minimálně měsíc. A ten je před důchodem. Klempíři mají také minimálně měsíční dodací lhůty. Nejbližší kameník je asi 20 km daleko. Šikovní zedníci a truhláři dělají v Praze či v Německu a Rakousku. Firmy hledají schopné obráběče. Těch neschopných je plný úřad práce.
A to je ten rozdíl. Řemeslníci nebudou. A ti schopní teprve ne. Mluvím o schopných samostatných pracovnících. Ne dělnících sice s papírem, kteří stojí u pásu.

Unknown řekl(a)...
25. září 2016 v 20:06  

instalatérů je dostatek ale když chci drobnost ,jako přehodit bojler,tak mně nikdo,ani jedinec ani firma nepřijdou,protože, jak mi jeden sdělik: "když z toho nemám ticet litrů, tak to neberu,až budete chtít vyměnit trubky v baráku zavolejte".chlapec udělá za měsíc dva baráky a pak jede na lyžovačku do alp,takže mám v adresáři důchodce,býj mistra z učňáku,kde jsem učil,
schopných obraběčů s praxí je bez práce plno,jako můj soused,chodí pouze na 3-4 týdny za kvartál,to rube dvanáctky včetně sobot a když je zakázka hotová tak dřepí doma a čeká až ho zase zavolaj,takových je potřeba

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.