Studentů vysokých škol bude opět o něco méně. Středoškoláci očekávají především dobré uplatnění po studiu.

neděle 25. září 2016 ·

Studentů vysokých škol bude opět o něco méně, odhaduje předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Důvodem je demografický vývoj i způsob financování, řekl ČTK. Loni na vysokých školách v Česku studovalo asi 327.000 lidí.

Vzhledem k demografickému vývoji studentů vysokých škol ubývá od roku 2010. Tehdy jich bylo bezmála 400.000. Fischer tentokrát očekává pokles v řádech jednotek procent. Také kvůli tomu, že 90 procent financí dostanou veřejné VŠ od státu podle loňského stavu bez ohledu na aktuální počet studentů.

Na rozdíl od jiných oblastí školství, které od státu dostanou více peněz, budou vysoké školy hospodařit v roce 2017 s přibližně 21 miliardami korun stejně jako letos. Jedná se o výdaje pouze na veřejné vysoké školy, na kterých loni studovalo 292.578 lidí. Soukromé VŠ na rozdíl od jiných soukromých škol nedostávají od státu nic.

Středoškoláci od vysokých škol očekávají zejména dobré uplatnění po studiu, zjistil průzkum agentury STEM/MARK pro Vysokou školu podnikání a práva a Vysokou školu obchodní v Praze. Jako důležitý faktor pro výběr školy to uvedlo 85 respondentů. Následuje kvalita výuky a vyučujících, kterou zvolilo 62 procent středoškoláků.

Středoškoláci by podle tohoto průzkumu chtěli studovat zejména ekonomii, medicínu a sociologii. Z žádaných technických oborů mají zájem především o informační technologie.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.