Cyklus seminářů „Mluvme o migraci“ vrcholí 15. března debatou s desítkami vyučujících

pondělí 14. března 2016 ·

Desítky pedagogů z celé České republiky dorazí na závěrečnou akci z cyklu „Mluvme o migraci“. Poslední seminář a závěrečná debata se uskuteční v rámci festivalu Jeden svět. Vyučující budou diskutovat se Šimonem Pánkem, Karlem Randákem, Martinem Rozumkem a dalšími na téma Česká republika a migrace.


Panelová debata bude spojená s projekcí filmu Můj džihád z nabídky festivalu Jeden svět. Akce proběhne v úterý 15. března v Kině 35 ve Francouzském institutu (Štěpánská 35, Praha 1). Očekáváme účast několika desítek pedagogů.

Debatě bude předcházet workshop pro skupinu tří desítek vyučujících, kteří si pod vedením zkušené lektorky a dlouholeté pedagožky vyzkouší, jak prakticky s tématem migrace či xenofobie pracovat ve výuce.

„Tématu migrace se věnujeme i v rámci projekcí pro školy, které probíhají během festivalu Jeden svět. Po každém promítání následuje debata. Dáváme tak žákům a studentům prostor klást dotazy a bavit se s různými odborníky,“ říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který pořádá školní projekce, semináře pro vyučující i debatu.

Školních projekcí se jen v Praze zúčastní zhruba 14 tisíc žáků a další tisíce pak v ostatních městech ČR, kde festival Jeden svět pokračuje. Filmy ve výběru pro školy se týkají různých témat a jsou rozdělené podle věkových kategorií (nižší stupeň ZŠ, vyšší stupeň ZŠ a střední školy). Jsou zvoleny tak, aby byly pro dané publikum vhodné. V každé kategorii je přitom zařazen snímek, který reflektuje téma migrace a uprchlictví. Po každém promítání následuje diskuze s moderátorem, u středoškolských projekcí je navíc vždy přítomen host – odborník na dané téma.

Pokud byste se panelové debaty jako zástupci médií chtěli zúčastnit, registrujte se prosím na e-mailu lenka.havlickova@jsns.cz.

​Panelová debata Česká republika a migrace 15. 3. 2016:


  • 13:00 - 14:00 - projekce filmu Můj džihád / Belgie / 52 min
  • 14:30 - 16:30 - panelová debata reflektující otázky vládní i nevládní politiky, možnosti přístupu k migraci v ČR a v zahraničí, téma bezpečnosti a roli médií. Moderuje: Veronika Sedláčková

Panelisté:


  • Karel Randák - dlouholetý člen zpravodajských služeb, v letech 2004 – 2007 ředitel české zahraniční rozvědky (ÚZSI)
  • Šimon Pánek – zakladatel a ředitel organizace Člověk v tísni
  • Martin Rozumek - ředitel Organizace pro pomoc uprchlíků
  • Jan Jirák - působí na katedře mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky UK FSV a v Centru pro mediální studia.

Více o seminářích Mluvme o migraci:

Cyklus tří seminářů (dva už proběhly) reaguje na poptávku pedagogů, zjištěnou průzkumem mezi vyučujícími. „Vyučujícím nenabízíme žádný jednoznačný návod, jak mají o migraci mluvit. Zprostředkováváme jim informace od odborníků a představujeme jim různé materiály a metody, jak téma do výuky začlenit. Cílem není říkat, co je a co není správné, ale vést žáky ke kritickému myšlení a respektu k názorům ostatních,“ vysvětluje Karel Strachota.

O semináře je velký zájem. Každého z nich se zúčastnily tři desítky pedagogů z celé České republiky. Výstupy ze semináře budou k dispozici i ostatním školám a pedagogickým fakultám prostřednictvím portálu jsns.cz. Najdou zde sadu dokumentárních filmů k tématu, informační materiály zpracované formou otázek a odpovědí, aktivity do hodin, didaktiku a také videozáznamy z workshopů. Řada dokumentárních filmů, které přinášejí konkrétní příběhy lidí, je včetně výukových materiálů na portálu k dispozici již nyní v tematickém okruhu Migrace.

https://www.jsns.cz/cz/news/5/Nove_seminare_reaguji_na_uprchlickou_krizi.html?news_id=380

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. března 2016 v 17:19  

O čem budou diskutovat?

O pomatených evropských špičkách?

"Nikdy jsem nebyla proti národním opatřením. Podporovala jsem hraniční kontroly, lepší registraci, deportace, azylové balíčky, uvedla. (Merkelová)

tyrjir řekl(a)...
14. března 2016 v 18:07  

Generál Randák je myslím zárukou, že ta diskuse bude mít úroveň. Dojde myslím i na ty nerozumné evropské špičky. EU je v přelomové době, kdy musí leccos přehodnotit a změnit. Česko v tom myslím hraje dost dobrou roli. Čeští představitelé např. navrhují opatření, za která jsou z EU nejprve kritizováni, ale pak na jejich slova dojde. Neselhal myslím ani tak (rozumný) multikulturalismus jako spíš neoliberalismus, který je ze své podstaty nerozumný. Nelze myslím mávat rukou nad vším, co Člověk v tísni dělá. J.Týř

K neoliberalismu viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2016/03/stanislav-stech-inkluze-zadny-blaznivy.html?showComment=1457353067673#comment-7059606712551599576
http://www.ceskaskola.cz/2016/03/prectete-si-k-cemu-jsou-skoly.html#comment-3271751271964973955
http://www.ceskaskola.cz/2016/03/aktuality-cst-linkovani-skolnich-sesitu.html#comment-1014695139232257146

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.