Vladimíra Spilková, Tomáš Janík, Michaela Píšová: Co je a co není kariéra učitele aneb výhrady ke koncepci kariérního systému

pondělí 2. března 2015 ·

Dne 16. ledna 2014 se konal Kulatý stůl SKAV a EDUin s názvem Jak pomůže zavedení kariérního řádu kvalitě výuky na školách? Odborná veřejnost měla možnost vyslechnout si komentáře ke stávající koncepci kariérního systému učitele, která byla v prosinci 2013 zveřejněna na webových stránkách Národního institutu pro další vzdělávání. Materiál popisující koncepci, na níž se po dva roky pracovalo v řešitelských skupinách čítajících desítky odborníků, tak oficiálně spatřil světlo světa a na pořadu dne je podrobit jej zevrubné diskusi. Přečtěte si reakci publikovanou v Časopisu Komenský.


4 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
2. března 2015 v 17:10  

I kdyby MŠMT přešlo všechny jednotlivé kritické poznámky průběžně zveřejněné v komentářích například na těchto stránkách, má už víc než rok k dispozici materiál, který ukazuje zásadní a neodstranitelné vady koncepce kariérního řádu. Normální instituce by se dávno pokusila o veřejnou obhajobu svých záměrů. Podoba s koncepcí maturit (také se ignorují koncepční problémy) čistě nenáhodná. A čistě nenáhodně se kupodivu v obou případech experti a konzultanti kloní spíše k ministerstvu. Myšlenka je totiž víc než její provedení, v zájmu dobré věci je možné všechno zpackat. Tím se myslím dnešní experti ničím neliší od někdejších stranických agitátorů.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2015 v 18:50  

S výše uvedeným článkem lze téměř plně souhlasit. Jen si dovolím zopakovat že problémem je neexistence pedagogické komory, neexistující odborná garance a samospráva v učitelském stavu, naprosto šílená feminizace ve školství - mimochodem zavedená komunisty v podstatě až po druhé válce, velká diferenciace povoláni podle typu školy, stupně vzdělávání atd. Malá angažovanost dobrých učitelů v odborech a neexistence komory je základem zoufalého stavu stárnoucích sboru a těžce podfinancovaného školství. Bohužel školství často řídí lidé bez odborné zkušenosti s prácí učitele. Myslím si ale že doba manažerů až ekonomů devadesátých let pomine a ke zodpovědnosti budou volání odborníci. Školství není prioritou – a nikdy nebylo. Co chceme v zemi která vyniká nad jiné neplatiči alimentů na vlastní děti - a podílem počtu týraných děti na počet obyvatel...

Ondřej Šteffl řekl(a)...
2. března 2015 v 23:36  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ondřej Šteffl řekl(a)...
2. března 2015 v 23:37  

"Tvorba kariérního systému měla navíc být využita jakožto příležitost pro výslovné pojmenování toho, co je to kvalita v učitelství. Autoři předložené koncepce kariérního systému tuto příležitost promarnili, jakkoliv je dnes k dispozici celá řada expertíz (např. Starý & Chvál, 2009; Spilková & Tomková et al., 2010; Janík et al., 2013), o něž by bylo možné se při vymezování kvality opřít."

Škoda, že se o to fakulty neopřely, když lobovaly za zákon o pedagogických pracovnících.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.